اختلاف نظر مسئولان نفتی درمورد طرح توسعه یك میدان

اختلاف نظر مسئولان نفتی درمورد طرح توسعه یك میدان خبرگزاری نفت و گاز: لایه های نفتی پارس جنوبی از مخازن نفتی ایران است كه به علت مشترك بودن آن با قطر در اولویت توسعه قرار گرفت و از همان ابتدا شركت دانماركی مرسك خواستار آن شد. شركتی كه حدودا در یك قدمی امضای قرارداد برای توسعه لایه های نفتی قرار دارد اما از آنجایی كه بخش نفتی آن شركت توسط توتال خریداری شده، شائبه هایی در قطعی شدن امضای این قرارداد وجود دارد، به طوریكه كه مسئولان ذیربط اظهار نظر متفاوتی درمورد این قرارداد می كنند.



به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، لایه های نفتی پارس جنوبی كه در فاصله تقریبی ۱۰۰ كیلومتری ساحل ایران در خلیج فارس در مجاورت مرز مشترك آبی ایران و قطر قرار دارد یكی از منابع نفتی چشم انتظار توسعه ایران است. طرح توسعه لایه های نفتی پارس جنوبی اوایل سال جاری به بهره برداری رسید و تولید آزمایشی از این میدان مشترك اواخر اسفند سال ۱۳۹۵ شروع شده و طرح آن با ظرفیت تولید ۳۵ هزار بشكه نفت در روز به بهره برداری رسید.

قرارداد خدماتی بیع متقابل این طرح در سال ۱۳۸۳ با شركت پتروایران به امضا رسید. این طرح بعنوان یكی از طرح های زیرمجموعه شركت نفت و گاز پارس مطابق برنامه زمانبندی اولیه قرار بود در طول ۱۹ ماه به بهره برداری برسد كه به دلایل متعدد، زمان اجرای پروژه به تعویق افتاد. بعد از جدا شدن طرح از شركت نفت و گاز پارس، سازمان مستقل این طرح با نام اختصاری SPOL از ابتدای سال ۱۳۹۳ با معرفی مجری، زیر نظر مدیرعامل شركت ملی نفت ایران فعالیت خویش را آغاز كرد.

درحالی كه تولید قطر طی چند سال اخیر بالغ بر ۳۰۰ هزار بشكه در روز بوده است، ایران هنوز در مرحله ی پایلوت قرار دارد، اما اتفاق خوبی كه افتاده این است كه قفل تولید از لایه های نفتی پارس جنوبی شكسته شده و چشم انداز بسیار مثبتی از بهره برداری تا سقف ۱۵۰ هزار بشكه از لایه در حال تولید (داریان بالایی) به دست آمده است. طرف همسایه از ۶ لایه در عمق های متناظر برداشت می كند و این پتانسیل در سمت ایران وجود دارد كه فقط از لایه داریان بالایی برای مدت قابل توجهی، تولید روزانه ۱۵۰ هزار بشكه حاصل شود.

درحال حاضر امكان برداشت ۳۵ هزار بشكه از مخزن نفتی پارس جنوبی وجود دارد اما با عنایت به شرایط مخزن ترجیح داده می گردد میزان تولید در مرز ۲۵ هزار بشكه ثابت نگه داشته شود. در ماه های اخیر میزان تولید به علت برخی آزمایشات به ۲۸ هزار بشكه رسیده اما مجددا جهت رعایت تولید حداكثری صیانتی به مرز ۲۵ هزار بشكه باز گشت.

تعیین تكلیف وضعیت لایه های نفتی پارس جنوبی و احتمال امضای قرارداد با مرسك از تابستان سال جاری بارها از زبان مسئولان تكرار شد. البته اتفاق مهمی كه در این بین افتاد این بود كه توتال بخش نفتی شركت مرسك را خرید كه این مورد سبب نگرانی مسئولان نفتی ایرانی شد. به صورتی كه بیژن زنگنه، وزیر نفت در مورد طرح توسعه لایه های نفتی پارس جنوبی گفت مذاكرات در این مورد ادامه دارد، اما خرید سهام بخش نفتی شركت دانماركی مرسك ازسوی توتال فرانسه تا حدی ما را نگران كرده است زیرا در این شرایط این شركت فرانسوی مجری طرح (اپراتور) سمت قطری لایه نفتی پارس جنوبی هم خواهد بود و این مورد نگران كننده است.

زنگنه پس از این مورد از شركت های نفتی دنیا برای امضای قرارداد برای توسعه لایه های نفتی پیش قدم شوند. حتی علی كاردر، مدیرعامل شركت ملی نفت از ابراز تمایل دو شركت برای توسعه لایه های نفتی پارس جنوبی اطلاع داد. با این حال مذاكره با مرسك همچنان به قوت خود باقی ماند و حتی محمد مشكین فام در آخرین نشست خبری خود در آذرماه از امضای قرارداد IPC با مرسك برای توسعه لایه های نفتی پارس جنوبی اطلاع داد.

مشكین فام همینطور شب گذشته در حاشیه مراسم در مراسم اولین دوره جایزه سرآمدی و بهبود مستمر صنعت نفت در پاسخ به سوال خبرنگاران درمورد امضای قرارداد با مرسك برای توسعه لایه های نفتی اظهار داشت: برای توسعه لایه های نفتی پارس جنوبی با شركت مرسك در حال مذاكره هستیم. مراحل امضای قرار داد IPC درحال انجام است، اما نمی توان گفت این قرارداد تا آخر سال امضاء خواهد شد. نمی توان برای امضای این قرارداد زمان دقیقی مشخص كرد. هم اكنون در مرحله امضای HOA قرار داریم. این قرارداد فعلا فقط با مرسك امضاء می گردد. شركت های دیگر هم خواستار توسعه لایه های نفتی پارس جنوبی هستند، اما جدی نیست.

این اظهارات از جانب مشكین فام درحالی عنوان شد كه زنگنه در حاشیه همان مراسم دراین مورد اظهار داشت: مرسك به صورت كامل با توتال ادغام شد و لایه های نفتی به این سادگی به توتال داده نمی گردد.

به نظر می رسد مسئولان در سطح كلان به جمع بندی نهایی درمورد لایه های نفتی پارس جنوبی نرسیده اند، به طوریكه مدیرعامل شركت نفت و گاز پارس با قاطعیت خبر از امضای قرارداد با مرسك می دهد و وزیر نفت عنوان می كند لایه های نفتی به آسانی به مرسك یا همان توتال داده نخواهد شد.




1396/12/13
17:28:15
5.0 / 5
4535
تگهای خبر: تولید , خرید , گاز , نفت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز