وزارت نیرو در تخصیص حقابه كردستان بازبینی كند

وزارت نیرو در تخصیص حقابه كردستان بازبینی كند خبرگزاری نفت و گاز: سنندج - معاون استاندار كردستان با اشاره به لزوم بازبینی وزارت نیرو در برنامه كلان مدیریت و مصرف منابع آبی این استان اظهار داشت: توقع داریم این وزارتخانه نسبت به تخصیص حقابه كردستان حقوق مردم را به درستی حفظ كند.


حسین فیروزی روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا تصریح كرد: میانگین اراضی آبی، درآمد سرانه مردم، بیكاری، منابع آب و خاك، ظرفیت تولید كشاورزی و مشاركت اقتصادی همچون شاخص های معتبری است كه نماگرهای مهمی برای اقتصاد كشاورزی استان هستند.
وی اضافه كرد: می توان با استفاده از ظرفیت های مختلف و افزایش این شاخص ها سهم كردستان را در ایفای نقش در اقتصاد كشور بیشتر از گذشته كرد.
فیروزی با اشاره به اینكه میانگین اراضی آبی كردستان در حالی 11 درصد است كه این شاخص در كشور به 46 درصد رسیده است، افزود: به جهت اینكه بتوانیم از منابع آب و خاك استان برای تولید بیشتر و امنیت غذایی بیشتر در كشور بهره ببریم لازم است كه میانگین زمین های آبی كردستان را با عنایت به ظرفیت های موجود به میانگین كشور نزدیك نماییم.
وی خاطرنشان كرد: كردستان حدود 6.5 درصد از روان آب ها و حدود 6 درصد از اراضی مستعد و حاصلخیز كشاورزی كشور را در خود جای داده كه این دو مقوله مهمترین ظرفیت استان است، تخصیص و استفاده بهینه از منابع آبی می تواند به امنیت غذایی كشور هم كمك بسزایی كند.
فیروزی تصریح كرد: درآمد سرانه مردم از دیگر شاخص های مهم استان در توسعه اقتصادی می باشد كه امروزه با قرارگیری در یك - دوم متوسط كشور باید در محور برنامه های ستاد اقتصاد مقاومتی قرار داشته باشد تا بتوان با انجام طرح ها و برنامه ها و بازبینی و تجدید نظر و استفاده از منابع موجود در كنار اینكه سرانه درآمد استان را افزایش دهیم، بیكاری را هم كاهش دهیم.

** بازبینی در برنامه كشاورزی آسان ترین راه تولید ثروت در كردستان است
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری كردستان اظهار داشت: نرخ 43 درصدی مشاركت اقتصادی، سهم اشتغال 25.1 درصدی در حوزه كشاورزی، امكان افزایش دو برابری تولید محصولات كشاورزی از شاخص های مهم توسعه اقتصادی وابسته به بخش كشاورزی این استان است كه می توان با بازبینی در برنامه های كشاورزی آن به حصول تولید ثروت در استان دست یافت.
وی تصریح كرد: با عنایت به منابع آب و خاك موجود، نیروی انسانی جوان و فعال، نرخ 43 درصد مشاركت اقتصادی كه حدود 1.5 درصد از میانگین كشور بالاتر است و سهم اشتغال 25.1 درصد در بخش كشاورزی كه هشت درصد از میانگین 17.1 درصد كشور بالاتر است می توان میزان تولیدات این بخش را دو برابر افزایش داد.
فیروزی افزود: به عبارتی می توان در یك برنامه ها كوتاه مدت، تولید بخش كشاورزی در كردستان را از سالانه 2.5 میلیون تن به بیشتر از پنج میلون تن رساند كه در این صورت حداقل چهار میلیون ریال به سرانه 70 میلیون ریالی درآمد هر كردستانی اضافه می گردد.

** آب هسته چرخه تحقق اقتصاد مقاومتی كردستان است
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری كردستان اضافه كرد: برای تولید ثروت در استان و بازبینی در برنامه های كشاورزی، تخصیص بهینه آب از منابع آبی كردستان همواره در كانون توجه كارشناسان، كارگروه ها و شوراهای مختلف از وزارت نیرو در خواست شده است.
وی تصریح كرد: در این راستا تخصیص مناسب برای افزایش بهره وری كشاورزی از حدود پنج میلیارد متر مكعب آب قابل ذخیره شده در پشت سدهای استان مطالبه شده چون كه در صورت عدم تحقق این خواسته ها، اهداف و برنامه های اقتصاد مقاومتی در حوزه كشاورزی كردستان كوچكترین تحققی را شاهد نخواهد بود.
فیروزی خاطرنشان كرد: در این زمینه شناسایی و معرفی 227 هزار هكتار زمین قابل كشت و حاصلخیز استان كه قابلیت تخصیص و تامین آب با حداقل هزینه را دارد به وزارت نیرو برای تخصیص آب انجام شده كه می توان با تبدیل این اراضی دیم به آبی، میزان اراضی آبی استان را از 11 درصد فعلی به 30 درصد رساند.
وی اضافه كرد: در این صورت با احتساب 122 هزار هكتار اراضی آبی موجود میزان آنرا به 349 هزار هكتار شامل 30 درصد از یك میلیون و 200 هزار هكتار اراضی كشاورزی موجود رساند.
معاون استاندار كردستان اظهار داشت: در این صورت میانگین اراضی آب استان حدود 16 درصد از میانگین 46 درصد پایین تر خواهد بود اما این افزایش می تواند نقش بسزایی در رشد 2برابری تولید محصولات كشاورزی و به تبع آن اشتغال، تولید و درآمد سرانه مردم استان داشته باشد.

** علاقه ای به مصرف آب خارج از الگوی هزینه - سود نداریم
معاون هماهنگی امور اقتصادی استان كردستان تصریح كرد: برای رسیدن به میانگین كشور با الگوی هزینه سود باید به صورت كارشناسی بررسی شود تا در این زمینه مصرف بهینه آب در اولویت قرار گیرد.
وی اضافه كرد: طبیعتا در شرایط حاضر تبدیل اراضی دیم به آبی در تراز 300 متر بالاتر از سدها اقتصادی می باشد و در بالاتر از این میزان نیازمند تكنولوژی ها و ابزارهای جدید است كه مدیریت استان هیچ علاقه ای به مصرف آب خارج از فرمول هزینه و سود نداشته و معتقدیم با عنایت به نیاز كشور به آب حتما باید از این منبع مهم تجدید ناپذیر به بهترین شیوه ممكن استفاده گردد.

** هزینه دولت برای مهار آب در كردستان در توسعه اقتصادی آن موثر نبوده است
فیروزی افزود: دولت مبالغ زیادی را برای مهار و مدیریت آب ها در كردستان همچون راه اندازی و تكمیل 12 سد و هشت سد در دست ساخت، هزینه كرده اما باید اذعان كرد هنوز این هزینه و اقدامات زیرساختی در توسعه اقتصاد استان موثر نبوده است.
معاون استاندار كردستان اظهار داشت: علت این عدم تاثیر اینكه طرح های تكمیلی پایاب سدها، راه اندازی كانال های آبرسانی، پمپاژ آب به زمین های حاصلخیز و تخصیص بهینه آب به بخش كشاورزی تابحال عملیاتی نشده و همواره در جلسات مختلف از مدیران ارشد كشوری توجه به این زیرساخت ها مطالبه شده است.
وی اضافه كرد: آنچه كه در این درخواست ها به صورت واضح بیان شده و همواره هم ادامه دارد، استفاده بهینه از منابع آبی و توجه به ارتقا تولید با هزینه های كمتر و توجه به دستورالعمل ها و ابلاغیه های اقتصاد مقاومتی مد نظر رهبر معظم انقلاب است.
فیروزی تصریح كرد: نكته مهم اینكه متولیان امر در كردستان در خواست تخصیص آب را تنها به صورت بهینه و بهره ورانه مطالبه می كنند و اصراری برای مصرف بیشتر ندارند.
وی خاطرنشان كرد: این مورد تابحال در وزارت نیرو درك نشده كه همین سبب شده نه تنها توسعه متوازن كشور در این استان تحقق نیابد بلكه مانع از ایفای نقش كردستان با توجه منابع انسانی، مادی و فیزیكی خود در اقتصاد ملی شود.
فیروزی اظهار داشت: به عبارتی تاخیر در تخصیص آب و اجرای طرح های توسعه ای كردستان به توسعه كشور و اقتصاد ملی ضرر می رساند.

** كردستان بیشترین نقش را در احیای دریاچه ارومیه ایفا می كند
معاون امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار كردستان با اشاره به اهمیت احیای دریاچه ارومیه از نظر مدیران و مردم كردستان اضافه كرد: بر این باوریم این دریاچه متعلق به همه ملت ایران و سرمایه ای بین نسلی است و همه باید در احیای آن كوشیده و نقش ایفا كنند.
وی تصریح كرد: از آنجایی كه حوزه آبریز دریاچه ارومیه در استان های آذربایجان غربی و شرقی و كردستان قرار دارد با بررسی آمارهای ستاد احیای این دریاچه در سهم آورده، تخصیص و مصرف هر استان به نظر می آید این ستاد باید در برنامه های خود یك بازبینی داشته باشد.
فیروزی اضافه كرد: طبق این آمارها سالیانه سهم آورد آب در حوزه آبریز این دریاچه در آذربایجان غربی چهار میلیارد و 300 میلیون متر مكعب و سهم آورد استان آذربایجان شرقی هم یك میلیارد و 580 میلیون متر مكعب است.
وی اظهار داشت: بیشترین سهم تخصیص و مصرف آب طبق آورد هر استان با 980 میلیون متر مكعب شامل 95 درصد به آذربایجان شرقی تعلق داشت و آذربایجان غربی هم با سه میلیارد و 900 میلیون متر مكعب شامل 90 درصد در رتبه بعدی ایستاده است ولی هر كدام از این دو استان به ترتیب تنها پنج و 10 درصد آب حوزه آبریز به دریاچه وارد می گردد.
معاون امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار كردستان خاطرنشان كرد: در این بین كردستان از یك هزار و 585 میلیون متر مكعب سهم آورد خود، 585 میلیون متر مكعب شامل 37 درصد تخصیص داشته كه در عمل برداشت واقعی آن آورد این استان 11 درصد است.
وی تصریح كرد: این اعداد و ارقام نشان داده است حدود 89 درصد از سهم آورد كردستان به دریاچه ارومیه سرازیر می گردد از این رو می توان گفت این استان بیشتر از سهم خود در احیای دریاچه ارومیه نقش آفرینی كرده و بخش عمده ای از وظیفه احیای آن بر دوش كردستان است.
كردستان با داشتن بیشتر از یك میلیون و 200 هزار هكتار زمین قابل كشت مرغوب و مستعد یكی از قطب های تولید محصولات كشاورزی كشور است و باغداران استان با تولید سالانه بیشتر از 45 هزار تن انگور دیم رتبه دوم كشوری را به خود اختصاص داده اند، سیب، گلابی، زردآلو، هلو، شلیل، بادام، گیلاس، آلبالو، آلو و گردو از دیگر محصولات باغی كردستان است.
كردستان با داشتن اراضی شیب دار و روان آب های فراوان و آب و هوای سرد و معتدل یكی از مناطق مستعد توسعه میوه های سرد سیری و خشك است كه سطح زیر كشت باغات آن حدود 44 هزار هكتار با تولید 318 هزار تن در سال است.
این استان مقام 22 كشوری از لحاظ سطح و 21 را از لحاظ تولید داراست كه محصولاتی چون انگور، گردو، توت فرنگی، میوه های هسته دار، دانه دار و سایر محصولات در آن كشت و تولید می گردد.
تعداد بهره برداران فعال در بخش باغبانی استان 84 هزار نفر است.
3034 /9102


1397/07/18
12:38:20
5.0 / 5
4952
تگهای خبر: تولید , عملیات , محصولات , وزارت نیرو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۱

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز