عرضه نفت در بورس، یك هفته پیش از شروع تحریم ها

عرضه نفت در بورس، یك هفته پیش از شروع تحریم ها خبرگزاری نفت و گاز: بالاخره پس از فراز و نشیب های فراوان ظاهرا مسئولان بازار سرمایه و صنعت نفت به تفاهم رسیدند كه ششم آبان ماه، درست یك هفته پیش از شروع تحریم های یك جانبه آمریكا، نفت خام در بورس انرژی ارائه شود.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، پس از حرف و حدیث های بسیار درباره عرضه نفت خام در بورس، در نهایت بورس انرژی امروز در اطلاعیه ای اعلام نموده كه ششم آبان امسال، نفت خام سبك شركت ملی نفت ایران در رینگ بین المللی بورس انرژی عرضه می گردد.
مدتی است سران سه قوه با عرضه نفت خام در بورس موافقت كرده اند. عرضه نفت از زمانی كه بحث تحریم های یكجانبه آمریكا عنوان شد برای چندمین بار در تاریخ بورس مورد توجه گرفت، اما این دفعه با هدف دور زدن تحریم های نفتی؛ موضوعی كه بسیاری به آن نقد دارند و معتقدند عرضه نفت در بورس نمی تواند باعث دور زدن تحریم ها شود، مقرر است صورت گیرد.
امروز هم بیژن نامدار زنگنه با اشاره به عرضه نفت خام در بورس، گفته كه "باید بررسی كرد كه بورس چگونه با صنعت نفت كار خواهد نمود. این كه نفت خام را در بورس عرضه نماییم، حرف خوبی است، اما صدها مسئله كوچك در این بین وجود دارد كه باید حل شود كه كسی اگر در این معامله شركت می كند، باید بداند در یك معامله بدون ابهام شركت كرده است. باید به جزء جزء سوالات جواب داده شود تا بتوان اوراقی را در بورس ارائه كرد. این بهانه گیری نیست، بلكه باید تكلیف مردم روشن شود. "
وزیر نفت همینطور گفته كه "باید همه مسائل را حل نماییم، اگر تعداد بیش تری فكر باشد، این فرآیند سریع تر رخ می دهد. به صورت كلی شش ماه زمان نیاز دارد تا عملیاتی شود. گیر ما قانون نیست، این كه بخواهیم از پول فرد دیگری استفاده نماییم، مجوزهای آن سریع جور می گردد و از پول دولت راحت می توان استفاده نمود. ۸۵ میلیون كاسه دور دولت می باشد. "
چندی پیش اسحاق جهانگیری هم اعلام نمود كه مقرر است نفت خام در بورس عرضه گردد، اما بعد از مدتی كه این مورد فقط در حد یك سخنرانی باقی ماند و شورای عالی هماهنگی اقتصادی كه به ریاست حسن روحانی برگزار گردید تصویب كرد كه با هدف متنوع سازی روش های فروش نفت، طرح عرضه نفت خام در رینگ صادراتی بورس انرژی در داخل كشور به صورت ارزی صورت گیرد.
طبق اعلام این شورا، بر طبق این طرح، وزارت نفت می تواند با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برای صادرات، نفت خام و فرآورده های نفتی را به قیمت رقابتی، در بورس داخل كشور به فروش برساند.
بعد از این اظهارنظرها از جانب مسئولان بازار سرمایه حرف هایی به گوش رسید در خصوص این كه وزارت نفت باید در این مورد هماهنگی هایی را انجام دهد؛ بعنوان نمونه مدیر نظارت بر بازارهای سازمان بورس اظهار داشت كه "برای سازوكار عرضه نفت خام در بورس باید منتظر ابلاغ وزارت نفت به سازمان بورس بود، همینطور همكاری بانك مركزی و خزانه داری در فرایند عملیات تسویه بعد از انجام معامله ضروری است"
اما در مقابل بیژن نامدار زنگنه با اشاره به اینكه سران سه قوه با عرضه نفت در بورس موافقت كرده اند گفته كه هیات دولت موافقت خویش را اعلام نكرده و به علت حساسیت هایی كه این مورد دارد مقرر است نفت خام ۲۰ درصد به صورت ریالی و ۸۰ درصد به صورت ارزی به صورت آزمایشی در بورس ارائه شود و بعد ازگرفتن نتایج و انجام ارزیابی تصمیم گیری شود. وی در باره مقدار این عرضه هم عدد ۴۰ هزار بشكه را مطرح كره است.
شركت ملی نفت ایران هم در اطلاعیه ای امروز اعلام نمود كه با عنایت به فراهم شدن زمینه های قانونی و نهایی سازی چارچوب و اصول كلیدی مبحث توسط مراجع ذیصلاح، شركت ملی نفت ایران با همكاری بورس انرژی ایران و شركت سپرده گذاری مركزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، ساز و كار اجرایی و جزئیات شرایط عرضه را طراحی و جمع بندی كرده است. تولید فضایی شفاف و سالم برای استفاده از پتانسیل های بخش غیردولتی جهت صادرات نفت خام از مزایای اصلی این طرح خواهد بود.
بر این اساس، فروش به صورت ۲۰ درصد ریالی و ۸۰ درصد ارزی خواهد بود كه تسویه بخش ریالی (بر اساس نرخ تسعیر سنا) بصورت نقدی پیش از تحویل محموله و تسویه بخش ارزی به صورت اعتباری، با عرضه ضمانت نامه بانكی تعهد پرداخت ریالی معتبر از بانك های مورد قبول شر كت ملی نفت ایران، بعد از تحویل محموله صورت می گیرد.
متقاضیان خرید برای شركت در معامله، بایستی ۱۰ درصد ارزش سفارش را به صورت ریالی به میزان پیش پرداخت پیش از عرضه به حساب اعلامی شركت سپرده گذاری مركزی اوراق بهادار و تسویه وجوه واریز نمایند كه در صورت انجام معامله بخشی از ۲۰ درصد ریالی محسوب خواهد شد.
خریداران بر مبنای قیمت پایه اعلامی شركت ملی نفت ایران كه بر مبنای قیمت های معاملاتی امور بین الملل این شركت خواهد بود، بر روی قیمت نفت خام رقابت می كنند كه انتظار می رود تولید چنین فضای رقابتی منجر به كشف قیمت مناسب و شفاف شود.
تحویل نفت خام به خریداران در محموله های حداقل ۵۰۰۰ تنی (معادل حدود ۳۵ هزار بشكه استاندارد) قابل انجام بوده و البته، خریداران می توانند با تجمیع قراردادهای خرید، نسبت به برداشت محموله های بزرگ تر اقدام نمایند.



1397/07/24
19:29:43
5.0 / 5
4393
تگهای خبر: ارزیابی , استاندارد , انرژی , تحریم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز