عراق برای اوپك دردسرساز شد

عراق برای اوپك دردسرساز شد به گزارش خبرگزاری نفت و گاز عراق كه دومین صادركننده بزرگ اوپك است با نقض سهمیه تولید و به تازگی بحران اُفت تولید، دورنمای سیاستگذاری این سازمان را مبهم و تصمیم گیری درباره مدت زمان تمدید توافق كاهش تولید را دشوار نموده است.



به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، تولید نفت عراق بعد از اینكه در كل سال مكررا از سهمیه تعیین شده برای این كشور فراتر رفت، در اكتبر بدنبال درگیری میان ارتش فدرال و نیروهای كرد منطقه نیمه خودمختار كردستان كه فعالیت میادین نفتی در استان كركوك را مختل كرد، كاهش یافت. باآنكه درگیری اكنون آرام شده است اما طبق آمار رهگیری نفتكش، صادرات از میادین شمالی عراق در نیمه اول نوامبر نسبت به زمان پیش از درگیری، ۴۰ درصد كاهش داشته است.

سازمان كشورهای صادركننده نفت (اوپك) قرار است هفته آینده در وین دیدار كند. این سازمان پیش از این با تولید متغیر در نیجریه و لیبی كلنجار می رفت و عراق لایه دیگری از پیش بینی ناپذیری را اضافه كرده است. برای سیاستگذاران ریسك های اختلال كوتاه مدت، حقیقت بلندمدت تر را پوشانده است: عراق كه پیش از چند دهه معافیت، سال قبل یك سهمیه تولید پیدا كرد، هیچگاه با محدودیت ها كنار نیامده و خواستار افزایش حداكثری تولید بوده است.

عصام چلبی، مشاور و وزیر نفت سابق عراق می گوید: تولید متغیر مانده است. در حالیكه برای عراق جایگزین كردن سریع تولیدی كه در شمال از دست می دهد دشوار خواهد بود اما نیت واقعی این كشور رسیدن به سطح تولید ۵ میلیون بشكه در روز تا آخر سال است.

این ابهام قضاوت در مورد تعادل جهانی عرضه و تقاضا در سال آینده و اتخاذ تصمیم درباره مدت زمانی كه محدودیت های عرضه باید تمدید شود را برای اوپك دشوارتر ساخته است. این سازمان به دنبال دستیابی به توافق با تولیدكنندگان خارج از این سازمان شامل روسیه درباره مدت زمانی است كه توافق كاهش تولید بعد از آخر مدت اجرای آن در مارس سال ۲۰۱۸ باید تمدید شود.

اگرچه میزان عرضه از جانب لیبی و نیجریه كه تحت توافق كنونی اوپك محدودیت تولید رسمی ندارند، نشانه هایی از ثبات را نشان داده است اما تولید عراق نوسان بیشتری پیدا كرده است. تولید این كشور ماه گذشته كه دولت مركزی با نیروهای كرد درگیری پیدا كرد، به میزان ۱۲۰ هزار بشكه در روز كاهش داشت كه بیشترین كاهش از ماه ژانویه بود. این به معنای آن است كه عراق در اكتبر ۴. ۳۵ میلیون بشكه در روز تولید كرد كه برای اولین بار امسال پایین سهمیه اوپك بود.

جبار اللعیبی، وزیر نفت عراق در سپتامبر در كنفرانسی در امارات متحده عربی اظهار نمود: شركت های بین المللی كه در عراق فعالیت دارند، همچنان برنامه هایشان برای افزایش ظرفیت تولید را ادامه می دهند. دولت تولید در میادینی كه خود اداره می كند را برای عمل به سهمیه تولید اوپك محدود كرده است.

استراتژی اوپك در كاهش عرضه نشانه هایی از موفقیت در بالا بردن قیمت ها را نشان داد و نفت برنت ماه جاری به بالای ۶۰ دلار در هر بشكه صعود كرد در حالی كه سال قبل به كمتر از ۳۰ دلار در هر بشكه سقوط كرده بود.

به گفته دانیل یرگین، نایب رئیس شركت IHS ماركیت، درگیری بر سر كركوك و سایر تنش های منطقه ای در افزایش قیمت ها موثر بوده است. برای اولین بار است كه مشاهده می كنیم مسائل ژئوپلیتیكی منطقه ای در قیمت نفت تاثیر می گذارد و این موضوعی است كه اوپك ناچار است با آن دست و پنجه نرم كند.

مشخص نیست چه زمانی جریان نفت از میادین نفتی پیرامون شهر كركوك از سرگرفته خواهد شد. صادرات نفت از این منطقه همچنان مستلزم استفاده از خط لوله ای خواهد بود كه در كنترل كردها قرار دارد تا به بازارهای بین المللی برسد. طبق آمار بلومبرگ، این خط لوله در نیمه نخست نوامبر ۳۲۰ هزار بشكه در روز صادر كرد در حالی كه میانگین صادرات با استفاده از این خط لوله در ۹ ماه نخست سال میلادی جاری ۵۶۵ هزار بشكه در روز بود.

به گفته جعفر التاعی، مدیركل شركت مشاوره گروه منار كه در عراق فعالیت می كند، اختلالات مربوط به ناآرامی های شمال عراق ممكن است شش ماه دیگر ادامه پیدا كند. عراق همچنان در سهمیه تولید خود تقلب می كند اما این تقلب متناوب و مختل كننده خواهد بود.

تولید نیجریه كه در اوت به دنبال یك مجموعه حملات گروه های مسلح به پایین ترین میزان در سه سال قبل رسیده بود، تا حدی بهبود یافته كه این كشور اعلام كرده بعد از شش ماه ثبات، به توافق اوپك خواهد پیوست. این آرامش بعد از اینكه گروه های شبه نظامی در منطقه نیجر دلتا ماه جاری به آتش بس خود آخر دادند، هنوز بر هم نخورده است.

به گفته اد مورس، مدیر تحقیقات كالا در شركت سیتی گروپ، نوسان در تولید عراق بعید است با نوسان در تولید لیبی كه همه گروه های مسلح آن با گذشت بیش از شش سال از سقوط معمر القزافی، همچنان برای كنترل كشور رقابت می كنند، برابری كند. با این همه عراق اكنون در میان عوامل مبهمی قرار دارد كه اوپك باید در تصمیماتش به حساب بیاورد.



 

1396/08/30
15:21:41
5.0 / 5
5275
تگهای خبر: اوپك , تولید , صادرات , نفت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز