یادداشت،

تروریسم اقتصادی آمریكا و بی عملی اروپا، خطر فزاینده مقابل برجام

تروریسم اقتصادی آمریكا و بی عملی اروپا، خطر فزاینده مقابل برجام به گزارش خبرگزاری نفت و گاز یك كارشناس مسایل سیاسی و بین الملل اظهار داشت: در شرایطی كه تروریسم اقتصادی آمریكا مقابل ایران، بیماران صعب العلاج، زنان و كودكان را هدف قرار داده و كلیه مسیرهای مبادلات تجاری و انسانی را مسدود و یا در معرض تهدید قرار داده، انتظار این است كه اروپا رفتاری متعهدانه از خود نشان داده و در راه نجات برجام حركت نماید.


سعید محمدی، كارشناس مسایل سیاسی و بین الملل در یادداشتی با عنوان «تروریسم اقتصادی آمریكا و بی عملی اروپا، خطر فزاینده مقابل برجام» نوشت: خانم اورسولا فون در لاین، رئیس جدید كمیسیون اروپایی در گفت وگویی با روزنامه «لارپوبلیكا»، در مورد توافق اتمی با ایران و در پاسخ به این پرسش كه آیا «فكر می كنید می شود توافق اتمی با ایران را نجات داد؟»، پاسخ داده است: «سخت تر و سخت تر شده است؛ برای نجاتش ایران هم لازم است به آن پایبند بماند، چیزی كه در یك خطر فزاینده قرار گرفته است».
ظاهرا باید به هر مسئول اروپایی جدیدی كه از راه می رسد باید توضیحاتی در مورد پایبندی ایران به برجام و نقض آن یا بی عملی توسط شركای دیگر ارائه كرد. برجام توافقی میان ایران و 1+5 (5 عضو دائم شورای امنیت و آلمان) بود كه 24 تیر ۱۳۹۴ به سرانجام رسید و تمامی اعضای آن ملزم به تعهداتی شدند. در بین تعهدات ایران، پذیرش نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) بر تاسیسات اتمی ایران بود. نمایندگان آژانس بعد از هر بازدید، در گزارشهای خود اعلام نموده اند كه ایران به تمامی تعهدات خود پایبند بوده است. در مقابل تعهدات ایران، شركای دیگر برجام نیز متعهد شدند تحریم های شورای امنیت، اتحادیه اروپا و ایالات متحده (تحریم های ثانویه) را لغو نمایند. هرچند ایران از روز اول مصمم شد كه تعهدات خودرا تمام و كمال اجرا كند، ولی طرف مقابل در اجرا بسیار كند بود.
با به قدرت رسیدن ترامپ در آمریكا، كندی اجرای تعهدات 1+5 بیشتر از قبل شد و نهایتا با خروج آمریكا از برجام در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷، تعهدات آنها به دست فراموشی سپرده شد. دونالد ترامپ انجام تكالیف این كشور را بی هیچ دلیل منطقی زیر پا نهاد و تحریم ها مقابل ایران را به طور یكجانبه احیا نمود. حركت ترامپ كه تحت سیاست فشار حداكثری مقابل ایران صورت گرفت، توافق برجام را به خطر انداخته و سبب نگرانی جدی جامعه جهانی در مورد عدم تعهد و پایبندی دولت ایالات متحده آمریكا نسبت به اجرای سایر تعهدات و معاهدات بین المللی این كشور شد. تصمیمی كه مسیر صلح و امنیت جهانی را با مخاطره جدی و عمیق مواجه می نماید.
در مواجهه با رفتار آمریكا، دولت جمهوری اسلامی ایران ضمن تاكید بر حفظ برجام، صبر یكساله استراتژیك را در پیش گرفت و تعهدات خودرا اجرا كرد. ایران امیدوار بود كه سایر شركای برجام طی این یك سال اقداماتی برای نجات برجام انجام دهند، ولی در كمال ناباوری چنین حركتی از طرف آنها خصوصاً سه كشور اروپایی صورت نگرفت. ایران كه نمی توانست به تنهایی بار تمامی تعهدات برجامی را به دوش بكشد، تصمیم گرفت در قالب برجام و مطابق با بندهای 26 و 36 آن گام هایی را برای كاهش تكالیف خود بردارد. آنچه ایران را به این مسیر كشید، نقض برجام از جانب آمریكا و بی عملی اروپایی بود و شركای دیگر برجام نیز راه دیگری پیش روی ایران نگذاشته بودند. البته ایران در هر گامی كه برای كاهش تكالیف برداشت، اظهار داشت كه در صورت اجرای تعهدات از جانب شركای دیگر، امكان بازگشت به مرحله قبل وجود دارد. البته تابحال بی عملی اعضای اروپایی برجام تداوم داشته و امكان اینكه ایران گام های دیگری را هم بردارد، وجود دارد. با چنین روندی هر چند نگرانی خانم اورسولا فون درلاین، قابل درك و منطقی است، ولی او باید بداند كه كلید بازگشت ایران به تمامی تعهداتش، در دست اعضای دیگر برجام است. برجام را نه ایران، بلكه در درجه ی اول، آمریكا و سپس سایر اعضای بی عمل آن، خصوصاً سه كشور اروپایی با خطر مواجه كرده اند و خانم اورسولا فون درلاین، باید چاره برای نجات برجام را در قاره اروپا جستجو كند.
شركای اروپایی دقیقا می دانند كه ایران صادقانه به كلیه تكالیف خود عمل نموده و تعهد سایر شركای برجام تنها روی كاغذ نقش بسته و عملیاتی نشده است. اروپا حتی با گذشت بیشتر از یك سال، نتوانسته است سازوكار مالی موسوم به اینستكس را عملیاتی كند و بارقه امیدی را در بین مردم ایران بوجود آورد. بنابراین، انتظار از ایران برای پایبندی به تمامی تعهداتش قبل از آنكه اروپا گامی برای نجات برجام بردارد، غیرمنطقی و غیر عملی است.
در شرایطی كه تروریسم اقتصادی آمریكا مقابل ایران، بیماران صعب العلاج، زنان و كودكان را هدف قرار داده وكلیه مسیرهای مبادلات تجاری و انسانی را مسدود و یا در معرض تهدید قرار داده، انتظار این است كه اروپا رفتاری متعهدانه از خود نشان داده و در راه نجات برجام حركت نماید. شایسته است كه آنها به خاطر خود هم كه شده اجازه ندهند یكجانبه گرایی آمریكا بیشتر از این سایه شوم خودرا بر توافقات بین المللی همچون برجام، بیاندازد و در نتیجه، جهان را با بحران های عمیق و غیر ضروری مواجه سازد.




منبع:

1398/10/13
20:15:11
5.0 / 5
4218
تگهای خبر: انرژی , تحریم , عملیات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز