یادداشت توضیحی ایران در مورد گزارش اخیر پادمانی آژانس

یادداشت توضیحی ایران در مورد گزارش اخیر پادمانی آژانس به گزارش خبرگزاری نفت و گاز كاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم كشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین در مصاحبه ای اعلام نمود: به دنبال انتشار گزارش مدیركل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباب اجرای پادمان در ایران، یادداشت توجیهی متضمن مواضع جمهوری اسلامی ایران تدوین و برای ثبت بعنوان سند آژانس، در اختیار این نهاد قرار گرفت.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، متن این یادداشت به شرح زیر است: به دنبال گزارش مدیركل آژانس با عنوان "موافقتنامه پادمان ان. پی. تی با جمهوری اسلامی ایران" كه در روز سه شنبه سوم مارس ۲۰۲۰ انتشار یافت، نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان های بین المللی در وین تمایل دارد تا برخی نظرات اولیه را به شرح زیر به اشتراك گذارد:
• مطابق با ماده بند (ج) ماده ۴ پروتكل الحاقی، در صورت ارائه هر گونه درخواست برای دسترسی از طرف آژانس، "دلایل این دسترسی می بایست مشخص گردد". برخلاف این موضوع، آژانس در درخواست خود برای توضیح و دسترسی به دو مكان، هیچگونه استدلال حقوقی معتبر و موثقی را ارائه نكرد. كپی هایی كه توسط آژانس بعنوان مبنای درخواستهایش ارائه شده، نه معتبر بوده و نه حتی مربوط به منابع باز می باشند، بلكه حسب ادعای رژیم اسرائیل، بواسطه به اصطلاح یك عملیات مخفی به دست آمده اند.
• جمهوری اسلامی ایران معتقد می باشد كه ارسال برخی كاغذهایی كه مبتنی بر اطلاعات جعلی سرویسهای اطلاعاتی هستند، مطابق با اساسنامه آژانس، موافقتنامه جامع پادمان، و پروتكل الحاقی نیست. از اینرو، چنین اقدامی نه آژانس را مجاز به ارائه چنین درخواستی می كند، و نه تعهدی را برای جمهوری اسلامی ایران جهت بررسی چنین درخواست هایی به وجود می آورد.
• مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در این خصوص، در مناسبتهای مختلف همچون در ملاقات های گوناگون میان مقامات آژانس و ایران مطرح شده است: ملاقات میان مدیركل موقت، آقای فروتا و معاون رئیس جمهور، جناب آقای دكتر صالحی و وزیر امور خارجه، جناب آقای دكتر ظریف در سپتامبر ۲۰۱۹ در تهران؛ ملاقات میان معاون مدیركل، آقای آپارو و مقامات ایرانی در جولای، آگوست، اكتبر و نوامبر ۲۰۱۹ در تهران؛ ملاقات میان معاون وزیر امور خارجه، جناب آقای دكتر عراقچی و مدیركل آژانس، آقای گروسی در دسامبر ۲۰۱۹؛ ملاقات میان معاون رئیس جمهور جناب آقای دكتر صالحی و مدیركل آژانس، آقای گروسی در فوریه ۲۰۲۰؛ و همین طور ملاقات های گوناگون میان سفیر و نماینده دائم ایران و مدیركل موقت، آقای فروتا، معاون مدیركل، آقای آپارو، و مدیركل، آقای گروسی در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰.
• جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه قصد ندارد تا با مشروعیت دادن به این داده های ادعایی، موسس یك بدعت بد باشد، و حتی معتقد می باشد كه این مساله اعتبار آژانس را تخریب كرده و به ضرر روابطش با كشورهای عضو می باشد. از اینرو، جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد كه آژانس هر اطلاعاتی را معتبر تلقی نكند و در این راستا، با این موضع مدیركل كه استقلال آژانس در ارتباط با اجرای كارهای راستی آزمایی از اهمیت ویژه ای برای اعتبار آن برخوردار است، موافق می باشد.
• شایان ذكر است كه آژانس دسترسی های تكمیلی مختلفی در ایران داشته است، كه اغلب آنها با در زمان كوتاهی انجام شده اند. برمبنای آخرین آمارها در سال ۲۰۱۸، از ۱۱۲۴ بازرسی انجام شده در بین دولت های دارای موافقتنامه جامع پادمان و پروتكل الحاقی و بدون جمع بندی گسترده (۵۹ كشور)، ۹۸۹ مورد از آنها (حدود ۸۸ درصد) صرفا در ایران انجام شده است. همچنین، از ۶۰ مورد دسترسی تكمیلی انجام شده در بین دولتهای گروه مذكور در سال ۲۰۱۸، ۴۴ مورد از آنها (حدود ۷۰ درصد) در ایران انجام شده اند، ضمن اینكه همین طور ۲۷ دسترسی تكمیلی در ۱۰ ماهه اول ۲۰۱۹ در ایران انجام شده اند. واضح است كه سهم بازرسی های ایران در بازه زمانی ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۸، از ۳۸.۹درصد به ۸۷.۹ درصد در بین این گروه از دولتها افزایش یافته است. در مجموع، ۲۲ درصد بازرسی های انجام شده توسط آژانس در سراسر دنیا، در ایران انجام می شوند. همچنین، بطور متوسط هر روز ۶ بازرس در ایران حضور دارند. بنابراین، موضوع اصلی به همین سادگی مربوط به اعطای یك یا دو دسترسی تكمیلی نمی باشد. بحث بر سر این حقیقت است كه چنین درخواست هایی بایستی بر اساس دلیلهای شفاف و اصول مطابق با اسناد مرتبط آژانس باشند، كه درباب دو درخواست اخیر برای دسترسی تكمیلی، صدق نمی نماید.
• جمهوری اسلامی ایران باردیگر بر عزم خود برای ادامه تعامل و همكاری با آژانس، در تطابق كامل با تعهداتش، تاكید می نماید. باتوجه به این موضوع، ایران به آژانس اعلام نموده كه آماده وارد شدن به یك گفتگوی سیاسی با آژانس جهت ارتقای درك مشترك در این خصوص می باشد.



1398/12/20
18:30:12
5.0 / 5
3848
تگهای خبر: انرژی , حقوق , سرویس , عملیات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۱

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز