فلاحت پیشه مطرح كرد

چگونگی امكان احیای مجدد برجام

چگونگی امكان احیای مجدد برجام به گزارش خبرگزاری نفت و گاز یک نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: آمریکایی ها باید بدانند که این ایران بود که برجام را حفظ کرد و الان بایدن باید با یک دستور مستقیم به برجام بازگردد.


حشمت الله فلاحت پیشه در گفت و گو با ایسنا با اشاره به مواضع متفاوت ایران و آمریکا در بحث بازگشت به برجام و موضوع اینکه کدام یک اول به توافق بازخواهند گشت، اظهار داشت: طرف ها خواهان احیای برجام هستند اما می خواهند دغدغه هایشان برطرف شود. آمریکا می داند هر قدر ایران گام هایش را در بخش فنی و هسته ای بیشتر به جلو بردارد بازگشتش به برجام سخت تر می شود در عین حال که دو طرف اهتمام دارند از اتفاقی شبیه به آنچه در دوران ترامپ افتاد هم جلوگیری نمایند.
وی افزود: طرف ایرانی می خواهد بطور واقعی تحریم ها برداشته شود، شاید این کار الان قابلیت اجرا نداشته باشد اما به هر حال با تجربه ای که از زمان اوباما برای ایران به وجود آمد این دغدغه و نگرانی برای ایران وجود دارد که آمریکا می گوید تحریم ها را برداشته است اما در عمل این اتفاق نمی افتد.
این نماینده پیشین مجلس اشاره کرد: با اهمیت ترین مشکل این است که ایران و آمریکا کانالی برای مذاکره مستقیم با هم در ارتباط با طرح مسایل شان ندارند و کانال های واسط و میانجی گرها و ابتکارات واسطه ای در این میان وارد می شوند که هر کدام مشکلات خاص خودرا دارند.
وی با بیان این اعتقاد که «منافع دو طرف ایران و آمریکا به هم گره خورده است» اظهار داشت: منافع ملی واسطه ها در این میان حاکم است و این مساله بازگشت ایران و آمریکا به برجام را کند می کند. هر چند سه کشور اروپایی عضو برجام هستند اما بعنوان مثال فرانسه در این میان برای واسطه گری میان ایران و آمریکا به نحوی عمل می کند که اهتمام دارد از این مسیر منافع خودرا تامین کند و جایگاه فرانسه را در مسایل بین المللی تقویت کند. در عین حال معتقدم بوسیله پیام ها به راهکار عملی برای احیای برجام نمی رسیم. باید هر چه سریعتر نشست کارشناسی شکل بگیرد و مشخص شود که دو طرف تعهداتشان را انجام می دهند یا نه یا در چه زمان بندی مشخص راهکار عملی ارائه می دهند.
وی با اشاره به اینکه در ابتدای اسفند اولتیماتوم قانون مجلس را داریم که به یکسری از نظارت های آژانس که بطور داوطلبانه طبق برجام انجام می شد اختتام می دهد اظهار نمود: امیدوارم دو طرف پیش از این زمان اقدامی انجام دهند چون در داخل ایران برخی جریان ها مانع احیای برجام خواهند شد و تا زمانی که بحث رفع تحریم هاست اتفاق نظر است که باید آمریکا ابتدا به برجام بازگردد.
این نماینده پیشین مجلس اظهار داشت: واقعیت این است که تحریم ها رنج زیادی را به ملت وارد کرده است و با برخی گشایش ها بدون آنکه تحریم ها برداشته شود مشکلی در این رابطه حل نخواهد شد. طرف آمریکایی باید این را بداند که هر چه ایران در راه هسته ای جلو رفت و دستاوردهای بیشتری را به دست آورد بازگشتش به برجام دیگر موضوعیتی ندارد و دست برتر را خواهد داشت. آنها باید بدانند که این ایران بود که برجام را حفظ کرد و الان بایدن باید با یک دستور مستقیم به برجام بازگردد.
فلاحت پیشه در پاسخ به این که چرا مذاکرات ایران و 1+5 در سطح کارشناسی و وزیران شکل نمی گیرد؟ اظهار نمود: مذاکره ایران و آمریکا در موضوع برجام تابو نیست و به نظرم این مساله می تواند به سرعت اتفاق افتد البته در موضوعات غیر برجامی اصلا معتقدم که ورود دو طرف به مسایل دو جانبه درست نیست و فراتر از برجام الان امکان پذیر نیست و نباید هم وارد چنین بحثی شد. اما معتقدم در بحث برجام دو طرف باید صحبت کنند و این واقعیت است که تا ایران و آمریکا تصمیم به بازگشت نگیرند اتفاقی نمی افتد. برای سایر بازیگران برجام به مثابه یک تکه گوشت است که می خواهند از آن استفاده کنند و برای احیای آن می خواهند اگر خونی مقرر است به رگ برجام تزریق شود به شکلی باشد که از بدن آنها هم این خون عبور کند.
وی اشاره کرد: عربستان و اسراییل به شدت در مسایل خود و در مسایل داخلی شان گرفتار هستند و اینها به برجام چسبیده اند چون می دانند یک بحث معتبر چند جانبه است و ابعاد بین المللی وسیعی دارد، ولی به نظر من ایران و آمریکا می توانند بدون اینکه به منافع دو جانبه دو کشور ربط پیدا کند بر سر یک برنامه کار برای بازگشت به برجام و اجرای آن توافق کنند؛ هر میانجی در این رابطه مساله را گرفتار انحراف خاص خود می کند.
فلاحت پیشه درباره سخنان اخیر مقام معظم رهبری که گفته اند آمریکا ابتدا باید به برجام برگردد و ما رفع تحریم ها را ابتدا راستی آزمایی نماییم اظهار داشت: صحبت های ایشان برگرفته از دو تجربه اجرای برجام در زمان اوباما و توقف آن توسط ترامپ بود. راستی آزمایی رفع تحریم ها مهمست چون با وجود رفع تحریم ها در زمان اوباما اما عملا ایران نمی توانست از پول نفت خود استفاده نماید بدین جهت تحریم باید عملیاتی برداشته شود و این مساله را ایران ببیند و از طرفی تاکید و احتیاط ایشان برای پرهیز از شرایطی است که در دولت ترامپ بوجود آمد، یعنی دولت آمریکا تضمین دهد که دیگر یک جانبه از توافق بین المللی خارج نمی گردد.




منبع:

1399/11/26
23:21:57
0.0 / 5
1102
تگهای خبر: تحریم , عملیات , نفت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۵

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز