رییس انجمن ژئوپلیتیك ایران انتقاد كرد؛

عدم وجود مطالعات ملی در ساخت سدها وچاه های كشور

عدم وجود مطالعات ملی در ساخت سدها وچاه های كشور خبرگزاری نفت و گاز: رییس انجمن ژئوپلیتیك ایران با تاكید بر این كه اهمیت اقتصادی و سیاسی آب برابر امنیت است، اظهار داشت: تابحال مطالعات ملی در ساخت سدها، چاه های كشور و فرسایش خاك انجام نشده است و برای همین نتوانسته ایم به راهكار مشتركی در این امر دست یابیم.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، «محمدحسین پاپلی یزدی» در پنجمین نشست شب های فرهنگی یزد كه با عنوان فرهنگ همزیستی با آب برگزار شد، اشاره كرد: هم اكنون دنیا به سمت اقتصاد دریا پایه حركت كرده و از خشكی به سمت آب می رود اما ما هنوز به دنبال توسعه در خشكی هستیم و می خواهیم آب را انتقال دهیم.
وی با بیان این كه اگر بخواهیم آینده ای در عرصه جهانی داشته باشیم باید وارد عرصه تملك و تصاحب از طریق صلح، گفت و گو و مذاكره در خرید آب شویم، اشاره كرد: همسایگان ما خصوصاً تركیه و افغانستان ساخت سدهای بزرگی را شروع كردند كه ظرفیت سد آتاتورك تركیه كه بر روی رودخانه فرات ساخته شد، 49 میلیارد مترمكعب است یعنی نیمی از مصرف سالیانه آب كشور ایران را تنها در پشت یكی از سدهایشان دارند اما ایران هنوز در تملك آب به سازوكاری نیاندیشیده است.
رییس انجمن ژئوپلیتیك ایران با بیان این كه اهمیت اقتصادی و سیاسی آب برابر امنیت است، اظهار نمود: در كشور اشتباهاتی مرتكب شدیم، سدهایی را هم ساخته ایم كه نتیجه آن هورالعظیم یكی از تالاب های ایران و بین النهرین است كه در سال 1976، 140 هزار هكتار وسعت داشت و الان مساحت آن به 35 هزار هكتار كاهش یافته است.
پاپلی یزدی با انتقاد از سازمان محیط زیست، اظهار داشت: تابحال مطالعات ملی در ساخت سدها، چاه های كشور و فرسایش خاك انجام نشده است و همه مطالعات ما به صورت موردی بوده است برای همین نتوانسته ایم به راهكار مشتركی در این امر دست یابیم.
وی افزود: قیمت واقعی مترمكعب آب، دو میلیون تومان است كه با سوبسید به ما عرضه میگردد و اگر بخواهیم از خلیج فارس انتقال آب داشته باشیم، به ازای هرمتر مكعب باید 600 هزار تومان پرداخت نماییم و در این میان چقدر باید از منابع نفت و گاز استفاده نمائیم تا این آب انتقال پیدا كند.
پاپلی یزدی اشاره كرد: هم اكنون 25 درصد جمعیت كشور در هشت شهر هستند كه همه این شهرها باز با مشكل آب دست و پنجه نرم می كنند اما به انتقال جمعیت فكر نمی نماییم یا این كه صنایع را در استان های كم آبی مانند یزد و اصفهان دایر می نماییم، در حالیكه همین صنایع می توانند به نقاط پرآبی مانند بندر جاسك انتقال پیدا كنند اما به سبب این كه سود عده ای سرمایه گذار تامین گردد، این كار صورت نمی گیرد و این اشتباه بزرگی است.
بی توجهی صنعتگران به كمبود منابع آب
«علی اصغر سمساریزدی» دبیركانون تفكر دانشگاه یزد باز در ادامه این نشست اظهار نمود: انتقاداتی به انتقال آب به یزد وجود دارد همچون اینكه كه آمارها نشان داده است استان یزد در رتبه چهارم پرمصرف ترین استانها در مصرف سرانه آبی است در صورتیكه انتظار می رفت به سبب اقلیم خشك و الگو بودن در مدیریت مصرف الان باز بتوانیم در كشور بعنوان الگوی مصرف آب مطرح شویم.
وی با بیان این كه احداث مركز بین المللی قنات در یزد به سبب شهره بودن استان در بحث مدیریت مصرف آب بوده است، اظهار داشت: دانش و تكنولوژی احداث قنات و مدیریت مصرف از یزد به كشور و حتی جهان انتقال پیدا كرده بود و زمانی انتقال آب به یزد توجیه دارد كه ما مصرف آب را مدیریت كرده باشیم.
این مسئول افزود: با اشاره به اینكه فرافكنی و تفرقه درباب آب و درخلال اصفهان و یزد نتیجه ای ندارد، گفت: آب باید در میان این دو استان عامل وحدت، همكاری و دوستی باشد و نباید ریشه ارتباطات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی درخلال دو استان كه طی قرنها وجود داشته از بین برود.
سمسار یزدی اشاره كرد: دربخش كشاورزی آب با درصد بسیار بالایی مصرف میگردد و بخش اعظم ذخایر آب را كه طی میلیونها سال جمع آوری شده، به تاراج رفته است اما باید برای باقیمانده آن تدبیری اندیشید.
وی با انتقاد از جای خالی بخش صنعت در تصمیم گیری های مدیریت مصرف آب اظهار داشت: صنعتگران توجهی به كمبود منابع آب ندارند و كارخانجات موجود الان به سبب افزایش نرخ ارز درخواست افزایش تولید را دارند و باید زمینه ای فراهم گردد تا صدای ما به گوش افراد تصمیم گیرنده در مورد توسعه استان برسد.
سمسار یزدی، نبود سند آمایش سرزمین را یكی از نقاط ضعف استان در زمینه آب دانست و اشاره كرد: اگر سند آمایش سرزمین بود، فعالیت ها با عنایت به ظرفیت های استان تعریف می شد و قانونی برای مدیران صنعتی كه توجه ای به كمبود آب ندارند تبیین می شد.
وی ادامه داد: در گذشته قنات تنها تامین كننده آب و عامل كنترل توسعه بود اما هم اكنون آب تابع توسعه شمرده می شود.
سمساریزدی درانتها با تاكید بر توسعه صنایع كم آبخواه در استان بیان كرد: توسعه صنایع كم آبخواه اثر سو بر محیط زیست ندارد و سبب افزایش اشتغال باز خواهد شد. آمارها نشان داده است به ازای یك مترمكعب آب مصرفی در بخش كشاورزی، 0.5 اشتغال و با 1 مترمكعب آب در صنعت گردشگری، 175 شغل احداث میگردد.
انتقال آب چاره مناسبی نیست
«محمدحسین درویش» از فعالان محیط زیست و كویرشناس باز در این نشست با اشاره به این كه یزد یكی از مهاجر پذیرترین استانهاست، اظهار داشت: یزد صنایع انرژی بر و آب بری را دارد و تا وقتی میزان مصرف آب در سطح استانداردهای پذیرفته شده منطقه ای نیست به نظر می آید تزریق بیشتر آب، انگیزه را جهت استفاده درست از آب موجود می گیرد.
وی افزود: متوسط آب شرب هر ایرانی بین 260 تا 300 لیتردر روز است كه این رقم در كشور اتریش كه بالاترین میزان دسترسی به آب را داراست، 126 لیتر است و در تمام كشورهای اروپایی باز مصرف آب بسیار كمتر از میزان مصرف كشور ماست.
درویش با اشاره به اینكه هدررفت آب در بخش شرب بسیار كمتر از صنعت و كشاورزی است، اظهار نمود: در بخش كشاورزی شش برابر آنچه كه باید ضایعات آب داریم یعنی 27.6 میلیاردمترمكعب در هرسال كه این عدد معادل بیشتر از 3 برابر آب شرب موردنیاز سالیانه كشور است.
وی درانتها اظهار داشت: در بخش صنعت باز صنعتگران دغدغه مصرف درست آب را ندارند و تنها به انتقال آب فكر می كنند و اگر به این سبك زندگی كه آشكارا با طبیعت در تضاد است، آب تزریق شود، بیشتر دچار مشكلات خواهیم شد.
اثرات مخرب استفاده از فناوری بدون در نظر گرفتن محیط زیست
«محمدمهدی جوادیان زاده» مدیرعامل شركت آب منطقه ای یزد هم با بیان این كه استفاده از فناوری بدون در نظر گرفتن ظرفیت های طبیعی، محیط زیست را دچار بلا كرد و منابع طبیعی از تعرض مصون نماندند اظهار نمود: كسری مخزن و عمق آب های زیرزمینی و همین طور خشك شدن قنوات و چشمه ها همچون نتایج استفاده از تكنولوژی بدون در نظر گرفتن محیط زیست است.
وی با اشاره به این كه درباب توسعه كشور و منابع طبیعی سه دیدگاه متفاوت وجود دارد، اضافه كرد: نظریه اول بر توسعه كشور بعنوان اصل اول سیاست های كشور تاكید دارد و معتقداست آب كه محور توسعه است، باید به هرشكلی تامین گردد و هشدارهای محیط زیستی و كمبود آب برای آیندگان، تنهابه عنوان موانع توسعه كشور به حساب می آیند.
وی اظهار داشت: این دیدگاه به دنبال معجزه فناوری برای تامین آب هستند و راهكارهایی نظیر فناوری های باران زایی، آبهای ژرف، استفاده از منابع غیرمتعارف و اتصال تقاضاهای آب به اقیانوس های دنیا را پیشنهاد می دهند.
جوادیان زاده اشاره كرد: اما برخی دیگر مخالف این رویه و خواهان احیای سنت های گذشته هستند و اعتقاد دارند هر فكری در مورد تامین آب از منابع جدید را باید فراموش كرد حتی اگر به قیمت توقف توسعه كشور تمام شود.
این مسئول در ادامه بیان كرد: اما طرفداران نظریه سوم معتقدند كه باید تامین آب از منابع جدید با ارتقای بهره وری و مدیریت مصرف همراه باشد تا شاهد توسعه پایدار باشیم. این گروه مدیریت مصرف را آغازین و ضروری ترین رویكرد برای تامین نیازها ی آبی هر منطقه می دانند و خواهان حفظ منابع آبی در دسترس را به مناسب ترین شكل ممكن هستند.
وی با بیان این كه نظریه سوم، توصیف كامل تر و بهتری را درباب توسعه كشور و منابع آبی نمایش می دهد، اظهار نمود: توسعه كشور با درنظر گرفتن اقناع نیازهای كنونی و حفظ ظرفیت های منابع برای نسل های آینده به سه مقوله رشد اقتصادی، رفاه اجتماعی و حفاظت از محیط زیست می پردازد و برای رسیدن به تعادل در این زمینه، درست مصرف كردن را پیشنهاد می دهد و به طرح های تامین آب هم می اندیشد.
جوادیان زاده انتقال آب بین حوضه ای، استفاده از منابع آب غیرمتعارف نظیرپساب ها، شیرین سازی آب دریاها و سایر آب های شور و بارورسازی ابرها در چارچوب توسعه پایدار را از راهكارهای نظریه سوم برشمرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود حجم آب تجدید شونده در سفره های آب زیرزمینی را 777 میلیون مترمكعب در سال عنوان و اشاره كرد: در سال یك میلیارد متر مكعب یعنی 130 درصد از آب های تجدید شونده استان برداشت میگردد و 30 درصد برداشت اضافه این رقم از ذخایر هزاران ساله منابع آبی در استان است.
مدیر عامل شركت آب منطقه ای یزد اضافه كرد: شركت آب منطقه ای یزد در سالهای اخیر، طرح 100 درصد مدیریت مصرف را به صورت جدی پیگیری می كند كه هدف آن صرفه جویی 50 درصدی آب در بخش كشاورزی، 20 درصد در بخش شرب و 30 درصد در صنعت است.



1397/08/27
23:59:44
5.0 / 5
4944
تگهای خبر: استاندارد , انرژی , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز