صالحی:

اروپا به سمت مكانیسم ماشه برود برجام نابود می شود

اروپا به سمت مكانیسم ماشه برود برجام نابود می شود خبرگزاری نفت و گاز: رئیس سازمان انرژی اتمی در حاشیه مراسم راه اندازی بخش ثانویه راكتور اراك توضیحات كاملی درباره روند بازطراحی راكتور اراك، مسائل فنی تاسیسات اراك، همكاری با طرف های خارجی، ارتباط متقابل با آژانس، گام پنجم و... بیان كرد.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، علی اكبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی روز دوشنبه در نشستی خبری در مجتمع راكتور تحقیقاتی آب سنگین اراك (خنداب) اظهار نمود: راكتور اراك از حدود 20 سال پیش فعالیتش آغاز شد. طرحی كه برمبنای آن ساخته شد قدیمی و روسی بود كه بازنگری كردیم و كار شروع شد. اما كارهای بعدی به عهده كارشناسان و متخصصان ما بوده است. طراحی قبلی نمی توانست تولیدات لازم را به ما بدهد بدین جهت نمی توانستیم بسیاری از رادیوازوتوپ ها را تولید نماییم.
وی اضافه كرد: در پروسه مذاكرات هسته ای قرار شد طراحی راكتور خنداب اراك را بازبینی نماییم. آنها می گفتند این رآكتور سالانه 8 كیلو پلوتونیوم تولید می كند كه می تواند در ساخت سلاح استفاده گردد و می خواستند مطمئن شوند برای مقاصد غیر صلح آمیز به كار گرفته نشود بدین جهت باید با بالا بردن غنای اورانیوم این نگرانی را حل می كردیم و این موجب می شد میزان پلوتونیوم سالانه كمتر از 1 كیلو شود.
اساسا هیچ گاه به دنبال برنامه هسته ای نظامی نبوده ایم
صالحی با اشاره به فتوای رهبری درباره ممنوعیت ساخت و استفاده از سلاح هسته ای اشاره كرد: اساسا چنین چیزی در اهداف و برنامه های ما نبوده بدین جهت سعی كردیم تا ضمن رفع نگرانی برخی كشورها راكتور اراك را حفظ نماییم. سوختی كه بیشتر از یك سال بماند پلوتونیوم اش مناسب ساخت سلاح نیست.
وی اضافه كرد: با طراحی جدید می توانیم كبالت 60 تولید نماییم كه می تواند در آینده منبع درآمد خوبی برای ما باشد.
رییس سازمان انرژی اتمی گفت برای بازطراحی یا مدرن سازی باید طراحی قلب راكتور را بازبینی می كردیم و این دفعه خودمان این كار را انجام دادیم با مشورت و تایید طراحی ها توسط یك گروه كاری. قبلا این گروه چین ایران و آمریكا بود و چند سال طراحی های مختلف انجام شد اما با خروج آمریكا، انگلیس جایگزین شد.
صالحی اشاره كرد: مستندات به وجود آمده مورد تایید كشورهایی است كه دراین زمینه پیشرفته محسوب می شوند. در آینده اگر بخواهیم رآكتوری مشابه برای كشور دیگری بسازیم این اطمینان برا آن كشور است كه ما تاییدیه های لازم را داریم.
انگلیسی ها از حجم و كیفیت كار در پروژه اراك متعجب شدند
وی افزود با طراحی جدید برخی تجهیزات عوض می شود. یكی از این تجهیزات كالندریا است كه آخرین بخش تجهیزاتی است كه داخل قلب می رود و الان حجم اش كوچك تر می شود. كالندریا مجموعه ای لوله است حدود 100 لوله كه سوخت در آنها قرار می گیرد. این كالندریا جدید طراحی شده و اقدامات لازم با چینی ها انجام شده و آخرین جلسه ای كه انجام شده توافقاتی در این رابطه داشته اند.
متاسفانه این طور جا انداختند كه راكتور اراك كار می كرده و با برجام كارش متوقف شده است اما این طور نبوده است. از 52 سیستمی كه باید تكمیل شود، 20 سیستم در بخش ثانویه تكمیل شده است. آبی كه در قلب راكتور است آب سنگین است و داخل راكتور می چرخد و با بیرون كاری ندارد. حجم اولیه آب داخل راكتور 60 تن است و این آب در طول عمر راكتور داخل قلب است و ممكنست سالی 400 كیلو هدر رفت داشته باشد كه جایگزین می گردد. این آب گرمایش را باید تخلیه كند بدین جهت آب دیگری كه آب "نرم" به آن گفته می شود بر روی لوله های با حرارت بالا قرار می گیرد تا گرمای آب سنگین را كم كند. بنابر این الان بخش ثانویه راكتور كامل شده است و مانده بخش اول راكتور. اتاق كنترل بخش اولیه در بخش هایی انجام شده و امیدواریم تا 6 ماه آینده اتاق كنترل اصلی را نیز آماده نماییم.
صالحی افزود: 14 سیستم دیگر از 52 سیستم در حال طراحی و ساخت و نصب هستند و امیدواریم این 14 سیستم هم به 20 مورد قبلی اضافه شود. 18 سیستم دیگر هنوز در مرحله قرارداد هستند كه امیدوارم تا سال آینده كارهایش صورت گیرد.
رییس سازمان انرژی اتمی اصرار كرد كه 1800 مترمكعب در ساعت آب هنگام راه اندازی راكتور به گردش در می آید كه این میزان آب قابل توجه است.
وی در پاسخ به اینكه تفاوت راكتور اراك با تهران چیست؟ گفت راكتور تهران بسیار ساده است اما راكتور اراك مثل یك راكتور قدرت است. عملا مثل بوشهر است اما با سایز كوچك.
صالحی با اشاره به بازدید یكی از متخصصان انگلیسی عضو كارگروه بازطراحی رآكتور اراك از این مجموعه اظهار نمود: یكی از متخصصان انگلیس وقتی از این مجموعه بازدید كرد بسیار متعجب شده بود از اینكه این حجم كار با این كیفیت و توانمندی در حال انجام می باشد.
در اكتشاف و استخراج به سمتی می رویم كه درآمدهای قابل توجهی برای كشور خلق كنیم
معاون رئیس جمهور با اشاره به اینكه خدا نكند آدمی قسمتی از علم را بگیرد و باقی اش را رها كند چونكه سبب می شود فرد به انحرف برود اظهار داشت: برخی موضوعاتی را درباره صنعت هسته ای مطرح می كنند كه واقعیت ندارد. یكی از اساتید چندی قبل نوشته بود ما سالانه میلیاردها دلار در این صنعت خرج می كنیم! از سال 68 تابحال كه فعالیت سازمان انرژی اتمی شروع شد بودجه های اختصاص یافته را استخراج كنند. در این مدت حدود 6 و نیم الی 7 میلیارد دلار هزینه كردیم كه 1 و نیم میلیارد برای واحد اول نیروگاه بوشهر بوده است. و اگر این را تقسیم به این مدت زمان نماییم می شود سالی 200 میلیون دلار. این مقدار برای صنعتی هسته ای كه اقتدار آفرین است و تضمین كننده برق آینده كشور است، زیاد است؟!
رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه كرد: این در حالیست كه ارزش افزوده ای كه سازمان انرژی اتمی تولید می كند خصوصاً در ارتباط با واحد اول نیروگاه بوشهر 700 میلیون دلار می شود. این سه برابر بودجه ای است كه الان از دولت می گیریم. ما به دولت گفتیم این ارزش افزوده را به ما بدهید ما دیگر از دولت هیچ چیز نمی خواهیم.
صالحی اشاره كرد: همین طور در اكتشاف و استخراج به سمتی می رویم كه در سال های آینده درآمدهای قابل توجهی را برای كشور ایجاد خواهیم كرد.
وی اشاره كرد: چالش ما با غرب ظاهرش هسته ای است این طور نیست كه بگوییم اگر هسته ای نبود دیگر مشكلی با غرب نداشتیم آنها با اصل انقلاب اسلامی مشكل دارند.
با آژانس همكاری خوبی داریم
صالحی درباره درخواست های مدیركل جدید آژانس از ایران اظهار نمود: ما با مدیركل جدید آژانس آشنایی قبلی داشتیم و ملاقات هایی انجام شده و ایشان هم یك شخصیت با اشراف خوب به مسائل آژانس است و همانطور كه گفته جانب انصاف را خواهد گرفت و تحت ملاحضات كشورهای صاحب نفوذ نخواهد رفت. می داند اگر قرار باشه به گونه دیگری عمل شود ایران عكس العمل نشان میدهد. ما در قالب پادمان، پروتكل الحاقی و برجام عمل می نماییم و خارج از آن تعهدی نداریم. ما در برجام تعهداتی داشتیم و تا حالا آژانس 16 بار گزارش داده است كه ایران تعهداتش را اجرا كرده است. كماكان همكاری ما ادامه خواهد یافت اما در چارچوب پادمان، پروتكل الحاقی و تعهدات برجامی.
وی افزود: عده ای گزارش هایی را در اختیار آژانس قرار دادند و آژانس آنها را بررسی نموده دو سه هفته پیش پاسخ هایمان را ارائه كردیم و این پاسخ ها هم در قالب تعهدات مان است و خارج از آن نباید از ما انتظار داشته باشند.
اگر خارجی ها همكاری نكنند خودمان راكتور اراك را می سازیم
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این كه راكتور كی راه اندازی می شود اظهار نمود: طبق برجام حدود 5 سال طول می كشد مدرن سازی صورت گیرد. امیدواریم سال 1400 تست های سرد را شروع نماییم.
وی درباره پیام اقدامات جدید در راكتور اراك به طرف های مقابل اظهار داشت: آنها می دانند اگر هم آنها كمك نكنند كه خیلی به ضررشان خواهد بود با دست خودمان آنرا به سرانجام می رسانیم اما امیدواریم همكاری هایشان كه جدیدا خوب بوده است ادامه یابد. قول های مساعد دادند و تقاصا كردند فهرست تجهیزات مورد نیاز را بدهیم.
صالحی اشاره كرد: ما در كارهای حساس امیدمان را وصل به همكاری دیگران نمی نماییم و همیشه این را در نظر می گیریم كه اگر همكاری را قطع كردند این توان را داشته باشیم كه خودمان كار را به انجام برسانیم.
ژاپنی ها علاقه مندند پادرمیانی كنند
معاون رئیس جمهور و عضو هیات نظارت برجام در پاسخ به ایسنا در خصوص اینكه با عنایت به تماسهای پس از سفر آقای روحانی به ژاپن میان آقای آبه و ترامپ و مذاكرات خصوصی و رسمی هیات های ایرانی و ژاپنی و رفت و آمدهای اخیر احتمال خروج از بن بست فعلی بر سر برجام و كاهش تنش میان ایران و اروپا وجود دارد؟ اظهار داشت: فرانسوی ها خواستند پادرمیانی كنند و طرحی را پیشنهاد كردند. برمبنای آن طرح طرف آمریكایی می گفت ما می خواهیم ایران به سمت سلاح هسته ای نرود و هیچ شرط دیگری نداریم و این را ترامپ دو سه بار بیان نمود. از طرفی ما اعلام كردیم، برمبنای برجام تكلیفتان این است كه تحریم ها را بردارید. بدین جهت اگر این دو شرط برای دو طرف احراز شود بقیه مسائل باقی مانده همانطور كه رئیس جمهور هم گفتند در 1+5 قابل طرح است.
وی اضافه كرد: بدین سبب اگر ترامپ تحریم ها را بردارد و ایران هم به روشی اعلام نماید كه بگوید به سمت سلاح هسته ای نمی رود روند قابل پیش بینی است. به جهت اینكه اطمینان حاصل شود كه ایران به سمت سلاح هسته ای نمی رود مثلا می توان فتوای رهبری را رئیس جمهور امضا كند و 1+5 هم زیر آنرا امضا كند. دیگر بیشتر از این چه می خواهند كه در بالاترین سطح چنین چیزی اعلام می شود اما در مقابل آنها هم تحریم ها را باید بردارند.
وی افزود: اینكه در ژاپن همین اساس و مبنا مطرح شده حالا با جزئیاتی كم و بیش، اطلاعی ندارم. آنها هم علاقه مندند پادرمیانی كنند اما در نهایت ایران مشخص كرده است كه در برجام مذاكرات مجدد معنا ندارد و تا تحریم ها برداشته نشود ایران اقدامی انجام نمی دهد.
رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: یك سوژه دیگر هم وزیر خارجه كشورمان مطرح نمودند درباره پروتكل الحاقی كه گفتند می توانیم برای اطمینان بخشی تصویب آنرا تسریع نماییم. اما باید بگویم در كل هنوز نتیجه ای كه بشود روی آن حساب كرد حاصل نشده است.
هنوز صحبتی جدی درباره گام پنجم نشده است
وی درباره جزئیات گام پنجم اظهار نمود: ما در بحث فنی در برجام به شكلی جلو رفتیم كه ماهیت كارهای هسته ای مان آزار نبیند. از هیچ حقوقی برای خود فروگذار نكردیم. نمی توانند بگویند كه ایران برای همیشه از حقی دست كشیده است اما محدودیت هایی را پذیرفتیم به شكلی كه آسیبی به فعالیت هایمان نمی زد مثلا برای مدتی محدود فلز اورانیوم نمی سازیم چونكه آسیبی به صنعت هسته ای مان نمی زد.
وی اشاره كرد: اعلام گام پنجم به عهده رئیس جمهور است و هنوز صحبتی جدی در این زمینه نكردند. ما آمادگی لازم برای گام های لازم را داریم. اما دیگر خیلی گامی به لحاظ فنی باقی نماینده است با این وجود می توانیم برخی فرایندها را شتاب دهیم. پس صحبت در این زمینه زودهنگام است. دو سه هفته پیش جلسه ای بود و سوال و جواب هایی شد و ما توضیحات لازم را خدمت رئیس جمهور ارائه دادیم.
چون پشتوانه مردمی داریم از چالش بزرگ سربلند بیرون می آییم
صالحی در پاسخ به این پرسش كه پیش از شروع مذاكرات در سال 92 شما گفتید "گشایش هایی" در حال انجام می باشد آیا برای سال آینده پیش بینی ندارید؟ اظهار نمود: ایران با قوت، قدرت، سربلندی و عزت از این معركه بیرون می آید و این اعتقاد من است اما در عالم واقع سیاست مساله پیچیده است و بازی به جاهای خطرناك دارد می رسد. ایران تا امروز ایران در این بازی شطرنج دست برتر داشته است هر چند كه چالش هایی برای ما به وجود آورده است اما معتقدم تا امروز با تدبیر عمل كردیم اگر كار را با همین تدبیر پیش ببریم پیروز میدان خواهیم بود.
وی افزود: ایران اگر با صبوری و تحمل پیش رود از این میدان سربلند بیرون می آید و دیگران مجبور به تمكین از خواسته های ایران خواهند شد.
صالحی اظهار داشت: ایران تا امروز ارزان این راه را نیامده است. این فشارها اگر روی هر كشور دیگری بود تا الان سقوط كرده بود اما چون پشتوانه مردمی داریم مقاومت كرده است و به لطف خدا در این چالش بزرگ سربلند بیرون می آییم و باید صبر نماییم ببینیم چه می شود.
هیچ كس عواقب رفتن به شورای امنیت را نمی تواند پیش بینی كند
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش كه ایران قصد غنی سازی 20 درصدی دارد؟ اظهار داشت: ما الان محدودیت سطح غنی سازی نداریم. بستگی به تصمیم مسئولان كشور است كه به سمت غنی سازی 20 درصد برویم یا نرویم. اگر امروز بگویند این كار را انجام دهید سه چهار روز بعد كار را شروع می نماییم.
صالحی در پاسخ به اینكه اگر سوژه هسته ای ایران به شورای امنیت برگردد دكترین هسته ای ما هم ممكنست چه تغییر كند؟ اظهار نمود: انشالله هیچ وقت به شورای امنیت نمی رود چونكه این مساله به نفع هیچ كس نخواهد بود. عقلا اجازه نخواهند داد كه این وضع پیش آید و هیچ كس عواقب چنین اتفاقاتی را نمی تواند پیش بینی نماید. بعید می دانم مساله به چنین جایی برسد.
منافعمان تامین نشود اساسا تصمیم مقتضی می گیریم
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش كه آقای روحانی دو روز قبل در ژاپن گفتند، اگر ببینیم برجام نتیجه ای ندارد ممكنست تصمیم بعدی ادامه ندادن اجرای برجام باشد؟ چقدر احتمال می دهید تصمیم بعدی ایران خروج از برجام باشد؟ اظهار داشت: اگر قرار باشد اتفاقی نیفتد و به وضعیت بدتر و قهقرا برویم و ببینیم كه طرف های مقابل بی تفاوت هستند، اساسا ایران تصمیم مقتضی را می گیرد. ما امیدواریم طرف مقابل تصمیمی بگیرد تا مساله پیچیده تر نشود چون بازگشت پذیری كارهای هسته ای بعدا سخت می شود و این به نفع هیچ كس هم نیست.
وی اشاره كرد: به ما هنوز برای گام پنجم ابلاغی نشده است اما طی دو هفته دیگر مسئولان ارزیابی و تحلیل می كنند و نتیجه گیری می شود در این زمینه و تصمیم لازم اتخاذ می شود.
در برجام چیزی را از دست ندادیم و رویه ای كه از قبل داشتیم را دنبال كردیم
رییس سازمان انرژی اتمی درباره برخی محدودیت های هسته ای طبق برجام اظهار داشت: فكر كنید اصلا برجامی نیست. ما می خواهیم 200 هزار سو ظرفیت غنی سازی ایجاد نماییم كه برای این میزان سالانه 300 تن مواد اولیه می خواهد. مثل این است 1000 لیتر بنزین داشته باشی بعد ده هزار خودرو بسازیم.
قبل از برجام حداكثر تولید اورانیوم در كشور 10 تن بوده است الان دو سال است رسیدیم به 30 تن و در افق 5 تا 6 ساله می رسانیم آنرا به 100 تن. در برجام به شكلی مذاكره شد كه در اكتشاف و استخراج تولید اورانیوم داخل را به 300 تن برسانیم و پس از 15 سال ظرفیت غنی سازی مان را به 200 هزار سو برسانیم. پس ما در برجام چیزی را از دست ندادیم. ما رویه ای كه از قبل داشتیم را دنبال كردیم.
وی اضافه كرد: پیش از برجام 20 هزار سو سانتریفیوژ داشتیم كه 10 هزار سو آن كار می كرد و 10 هزارتا آن كار نمی كرد. اما الان سانتریفیوژ جدید می سازیم و نصب می نماییم. بدین جهت محدودیت های ما به شكلی بود كه با واقعیت های تجاری و صنعتی ما همخوانی داشته باشد و آهنگ پیشرفت آنرا متناسب با واقعیت های ما كرد. الان معدن ساغند را بروید ببینید دگرگون شده است و دریایی از كار و فعالیت آنجا است. با اقدامات كاهشی همین محدودیت ها را نیز برداشتیم.
یك سال دیگر بیشتر از 2 تن اورانیوم غنی شده خواهیم داشت
رئیس سازمان انرژی اتمی اشاره كرد: الان بیشتر از 800 كیلوگرم اورانیوم غنی شده داریم. روزانه 6 تا 7 كیلوگرم اورانیوم غنی می نماییم كه پیش از برجام هم همین حدود بود. ماهانه 200 كیلو اضافه می شود و یك سال دیگر بیشتر از 2 تن اورانیوم غنی شده خواهیم داشت.
اگر اروپایی ها به سمت مكانیسم ماشه بروند عملا به سمت نابودی برجام رفته اند
صالحی درباره تمایل اروپا به ادامه اجرای برجام اظهار داشت: اروپا می خواهد از بعد مسائل امنیتی برجام برآید و این را بارها گفته اند. اما اینكه اروپا این خواستش با توانش چقدر تناسب دارد بحث جداگانه است. اروپا نشان داد متاسفانه ایالت كالیفرنیا در مقابل دولت آمریكا استقلال سیاسی بیشتری دارد تا كل اتحادیه اروپا در مقابل آمریكا. این نشان دهنده عاجز بودن اروپا در مقابل آمریكاست. اینكه به دنبال مكانیسم ماشه بروند بر خلاف نیت اروپاست و اگر به این سمت بروند عملا به سمت نابودی برجام رفته اند و تناقضی است در اظهارات مقامات اروپایی درباره حفظ برجام.
وی اشاره كرد: افكار عمومی جهان متوجه شده كه ایران بازیگری منصف و متعهد است و اروپا با این گفتمان جدید كه امیدواریم اصلاح گردد خودش را هم ردیف آمریكایی ها قرار می دهد. اروپایی ها با این مواضع اجازه ندهند بیشتر از این پرستیژشان نزد افكار عمومی از بین برود. من فكر می كنم صحبت درباره استفاده از مكانیسم ماشه صحبت اشتباهی بوده است.
وی اصرار كرد كه اروپا اگر به تعهداتش طبق برجام عمل كند و جای خالی آمریكا را پر كند، ایران می تواند اقداماتش را به عقب بازگرداند.
گام های ما در امتداد كاهش تعهدات تاثیر بسیاری داشته است
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی دیگر درباره بی تفاوتی اروپایی ها نسبت به گام هایی كه تاكنون ایران برداشته است و اینكه باید گفت گام هایی ایران بی پاسخ باقی مانده است و شكست خورده است؟ اظهار داشت: تصمیم مسئولان كشور است كه بگویند تعداد سانتریفیوژ ها را افزایش دهید یا سطح غنی سازی را بالا ببرید. در عین حال گام های ما خیلی اثر داشته است و این را در مطالبی كه در اندیشكده های آمریكایی و اروپایی گفته می شود می توان دید. اینكه آنها از این اقدامات ما دردشان آمده است درست است، اما اینكه قدم جدی بر می دارند یا نه بحث دیگری است. ما نمی دانیم در ذهن آنها چیست. ما این گام ها را برای ایجاد توازن در برجام برمی داریم. اینكه اروپا تا كی می خواهد بی تفاوت باشد كه البته معتقدم اقدامات ما تفاوت هایی را به وجود آورده است، به آنها بستگی دارد. یمنی ها نصف آرامكو را از بین بردند یا ایران پهپاد آنها را ساقط كرد اما مگر آنها چه كار انجام دادند!
برخی كارهای هسته ای ما برگشت پذیر نیست
صالحی در پاسخ به این پرسش كه تا چه اندازه اقدامات ایران در امتداد كاهش تعهدات برجامی برگشت پذیر است اظهار داشت: برخی فعالیت ها برگشت پذیر نیست. مثلا در حوزه تست سانتریفیوژهای پیشرفته همچون IR-6. به هر حال داده های علمی و تكنولوژیكی كه الان دریافت می نماییم قابل بازگشت نیست اما عمده اقداماتی كه انجام دادیم برگشت پذیر است.
وی در پاسخ به این كه چشم انداز تولید 20 هزار مگاوات برق هسته ای در كشور چگونه است؟ اظهار داشت: نیروگاه های هسته ای گران قیمت هستند. الان در شرایط اقتصادی نیستم كه برای 20 هزار مگاوات بتوانیم سرمایه گذاری نماییم این مساله در یك افق بلندمدت قابل برنامه ریزی است. وقتی برجام عملیاتی شد كره ای ها برای ساخت 4 راكتور با تامین مالی از طرف خودشان آمدند اما ما به آنها گفتیم اول باید اجازه را از آمریكا بگیرید كه بعد هم همین صورت گرفت و آمریكا مانع شان شد. الان با چین و روسیه همكاری خوبی داریم. با آنها درباره راكتورهای كوچك هم صحبت كردیم. چونكه با عنایت به اقلیم كم آب ایران به رآكتورهای نیاز داریم كه به آب فراوان برای خنك كردن قلب راكتور نیاز نداشته باشیم.



1398/10/09
21:51:43
5.0 / 5
4370
تگهای خبر: ارزیابی , انرژی , برق , بنزین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز