گزارش وال استریت ژورنال از طرح اروپایی ها برای اختلال در مذاكرات وین
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز یک روزنامه آمریکایی به نقل از منابع آگاه گزارش داد که مقام های اروپایی اخیرا یک طرح سه مرحله ای برای طولانی تر کردن آنچه بازه زمانی گریز هسته ای ایران توصیف شده، عرضه کرده اند.
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، ایران در طول یک سال قبل به پیشرفت بیشتری در توانایی خود برای جمع آوری اورانیوم غنی شده دست پیدا کرده که این امر باعث پیچیده تر شدن کار دولت بایدن برای بازگشت به توافق هسته ای شده است.
این روزنامه ادعا نمود که مقامات آمریکایی و اروپایی حالا برآورد می کنند که زمان گریز هسته ای ایران برای ساخت سلاح کاهش یافته و این کشور می تواند ظرف دو تا سه ماه به مواد شکافت پذیر لازم برای ساخت بمب اتم برسد.
وال استریت ژورنال در ادامه نوشت: ارزیابی ها درمورد بازه زمانی گریز هسته ای ایران منفاوت است اما برخی مقام های اروپایی که در گفت وگوهای وین شرکت دارند، معتقدند که در صورت احیای سریع برجام، زمان گریز هسته ای ایران امکان دارد کمتر از یک سال باشد. چیزی که در زمان اجرای توافق هسته ای، یعنی سال ۲۰۱۶ بود.
این مقام ها ابراز نگرانی کرده اند که اگر همزمان با به درازا کشیدن مذاکرات هسته ای، فعالیتهای هسته ای جمهوری اسلامی هم ادامه یابد، زمان احتمالی دستیابی ایران به امکان ساخت سلاح هسته ای کوتاه تر خواهد شد.
به ادعای وال استریت ژورنال، نگرانی اصلی مقام های غربی این است که ایران به فناوری لازم جهت استفاده بهتر از سانتریفیوژهای پیشرفته برای غنی سازی اورانیوم دست یافته است. ایران بخصوص در استفاده از سانتریفیوژهای نسل دوم، معروف به IR-۲M بسیار کارآمدتر شده است.
ایران بیشتر از دو هزار سانتریفیوژ IR-۲M در اختیار دارد اما با اجرای برجام در سال ۲۰۱۶ اجازه استفاده از آنها را نداشت. دیپلمات های غربی آن زمان بر این باور بودند که دانش ایران برای به کارگیری موثر آنها برای تولید بمب بسیار اولیه بوده است اما حالا چند دیپلمات ارشد اروپایی می گویند که این شرایط هم اکنون تغییر کرده است.
ایران در طول یک سال قبل اغلب این سانتریفیوژها را به کار گرفته است و خیلی بیشتر از آنچه ناظران انتظار دارند به موفقیت و مهارت در این حوزه دست یافته است.
بنابر این گزارش، مقام های غربی همینطور نگرانند که جمهوری اسلامی ایران در روند پیشبرد برنامه هسته ای خود امکان دارد به دانشی فنی برسد که حتی اگر تهران سطح غنی سازی و تعداد سانتریفیوژهای خویش را کم کند، این دانش را نتوان از بین برد.
بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در فوریه ۲۰۲۱، از زمانی که دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ آمریکا را از برجام خارج کرد، ایران دو هزار و ۹۶۸ کیلوگرم اورانیوم با درجه غنای پایین را ذخیره کرده که این، چندین برابر میزان تعیین شده در توافق هسته ای، یعنی ۳۰۰ کیلوگرم است. ایران همینطور سطح غنی سازی خویش را افزایش داده و بنابر اعلام آژانس، این کشور می خواهد فلز اورانیوم هم تولید نماید. هرچند تهران اعلام نموده است که فلز اورانیوم را برای مصارف صلح آمیز تو لید می کند اما این مواد دارای کاربرد دوگانه برای تولید سلاح هسته ای هم هست.
وال استریت ژورنال در ادامه گزارش خود به نقل از منابع آگاه نوشت که مقامات اروپایی باتوجه به پیشرفت های هسته ای ایران یک طرح سه مرحله ای را برای طولانی کردن زمان گریز هسته ای این کشور عرضه کرده اند که طبق آن، از ایران خواسته می شود که سانتریفیوژهای پیشرفته خویش را انبار، آنها را مهر و موم کند و همینطور زیرساخت های الکترونیکی مورد استفاده برای این دستگاه ها هم از میان برداشته شوند.
این روزنامه آمریکایی نوشت: مذاکره کنندگان همینطور در آستانه توافق بر سر این بودند که ذخیره اورانیوم ایران به روسیه فرستاده شود اما چند شخص حاضر در این مذاکرات گفته اند که جمهوری اسلامی تاکید کرده است که اجازه تخریب هیچ یک از سانتریفیوژهای پیشرفته خویش را نخواهد داد.
در این میان، چند مقام غربی مدعی اند که ایران از سرعت پایین مذاکرات هسته ای برای کسب دانش فنی غیرقابل بازگشت در زمینه فلز اورانیوم، سانتریفیوژهای پیشرفته و تولید اورانیوم با غنای بالاتر استفاده می نماید.
وال استریت ژورنال در انتها گزارش داد که در عین حال، برخی مقامات دیگر معتقدند که واقعا در تهران بر سر بازگشت به تعهدات برجام اختلاف نظر وجود دارد و این که اگر قرار بر بازگشت باشد در ازای آن، چه امتیازاتی بگیرند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب