از سوی كارشناسان ایرانی، آمریكایی و اسراییلی انجام شد

بررسی بحران های خاورمیانه، تقابل های آمریکا و اسرائیل با ایران و سرنوشت برجام

بررسی بحران های خاورمیانه، تقابل های آمریکا و اسرائیل با ایران و سرنوشت برجام خبرگزاری نفت و گاز: به گزارش خبرگزاری نفت و گاز، شبکه بین المللی بی بی سی در یک برنامه تحت عنوان ˮخارج از سایه ها: بررسی بحران های خاورمیانه، تقابل های آمریکا و اسرائیل با ایران و سرنوشت برجامˮ با چند تن از کارشناسان ایرانی، آمریکایی و اسراییل سخن گفته است که بخش هایی از این برنامه مستند در زیر می آید.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، در این مستند ژنرال مکنزی فرمانده سابق نیروهای مسلح آمریکا، ژنرال پترائوس، رئیس سابق سازمان سیا و کلسی داونپورت از بخش عدم اشاعه انجمن کنترل تسلیحات آمریکا و سید حسین موسویان استاد دانشگاه پرینستون، سید محمد مرندی مشاورتیم هسته ای ایران وحسین کنعانی مقدم از سرداران پیشین سپاه و هم تامیر پاردو مدیر پیشین سازمان اطلاعات ملی اسرائیل، رونن برگمن محقق و نویسنده، ژنرال آمودیاسون از فرماندهان پیشین نظامی این رژیم شرکت کردند.
سید حسین موسویان در پاسخ به سوالی در مورد خصومت اسرائیل و ایران اظهار داشت: خصومت ها بین ایران و اسرائیل پس از انقلاب ایران شکل گرفت. در دوران شاه، ایران و اسرائیل روابط دیپلماتیک و سیاسی و حتی امنیتی و نظامی داشتند. اما پس از انقلاب، ایران روابط با اسرائیل را قطع کرد چون جمهوری اسلامی کشوری بنام اسرائیل را به رسمیت نمی شناخت و بنا بر این هم سفارت اسرائیل در تهران را به فلسطین داد. جمهوری اسلامی ایران از ابتدا اعتقاد داشته که اصولا کشوری بنام اسرائیل جعلی است و تنها کشور فلسطین اصالت و حقیقت تاریخی داشته و دارد.
وی در رابطه با روابط ایران با حزب الله بعنوان یکی از اساسی ترین خصومت های میان دو طرف ایران و اسراییل اظهار داشت: حقیقت اینست که اسرائیل درسال ۱۹۸۲ به کشور لبنان تجاوز کرد و روزانه ده ها نفر را کشت و در یک جنگ نابرابر، هزاران نفر را قتل عام کرد و با بمباران های روزانه، لبنان را در آستانه ویرانی کامل قرار داد. متاسفانه در آن مقطع کشورهای عربی و قدرت های جهانی هم هیچ اقدامی برای مقابله و متوقف کردن تجاوز نظامی اسرائیل به لبنان نکردند. ایران برای حفظ حاکمیت کشور لبنان، به تشکیل یک گروه مقاومت شیعی بنام حزب الله در لبنان کمک کرد تا در مقابل تجاوز اسرائیل بایستد. در واقع حزب الله لبنان به خاطر مقابله با تجاوز اسرائیل به لبنان شکل گرفت. اگر اسرائیل حمله نظامی نمی کرد، گروه یا سازمانی بنام حزب الله تشکیل نمی شد.
رونن برگمن محقق و نویسنده در مورد سیاست اسرائیل در رابطه با ایران اظهار داشت: از نظر ایران آمریکا شیطان بزرگ و اسرائیل شیطان کوچک است.
وی با این ادعا که ایران علنا اعلام نموده که دنبال نابودی اسرائیل است در اظهاراتی اظهار داشت: ما بر مبنای اعتقادات خودمان می گوییم، پیش از آنکه کسی بخواهد ما را ازبین ببرد، ما باید او را از بین ببریم و به قوانین و مقررات جهانی هم وقعی نمی گذاریم و استراتژی اسرائیل اینست که هر کشوری که دنبال نابودی اسرائیل است، نباید اجازه دسترسی به بمب هسته ای داشته باشد.
ژنرال آمودیاسون از اسرائیل هم در مورد دکترین اسرائیل اظهار داشت: دکترین بگین می گوید هر کشوری که به دنبال نابودی شماست و قصد دستیابی به بمب هسته ای دارد، باید از بین برود. صدام دیکتاتوری بود که اسرائیل را تهدید به نابودی کرد و دنبال بمب هسته ای بود و بنابراین ما به تاسیاست هسته ای عراق حمله کردیم. من خودم خلبان حمله به تاسیسات عراق بودم و در نهایت صدام هم از بین رفت.
موسویان در مورد سابقه روابط خصمانه آمریکا و ایران اظهار داشت: کودتای آمریکا و انگلیس ضد دولت مردمی مرحوم دکتر مصدق درسال ۱۹۵۳، باعث چرخش اساسی در روابط ایران و آمریکا شد. آمریکایی ها با مشارکت با انگلیس در ساماندهی کودتای ۱۹۵۳، اشتباه بزرگی کردند. چون به مدت حدود یکصد سال یعنی از سال ۱۸۵۶ تا ۱۹۵۳، ایران و آمریکا یک روابط بسیار دوستانه و گسترده در تمامی ابعاد سیاسی و اقتصادی و فرهنگی مبتنی بر مشارکت و دوستی واقعی داشتند. منتهی با کودتای سال ۱۹۵۳، آمریکا در واقع دموکراسی را در ایران کشت، چون یک نخست وزیر مردمی و منتخب را سرنگون و همراه با اسرائیل یک ربع قرن از حکومت دیکتاتوری شاه حمایت کردند. سازمان های امنیتی سیا و موساد در شکنجه زندانیان سیاسی ایران مشارکت داشتند که این هم یک عامل اساسی در ایجاد خصومت بین ایران و آمریکا شد.
کلسی داونپورت از انجمن کنترل تسلیحات آمریکا در این زمینه اظهار داشت: یقینا حمایت آمریکا از کودتای ۱۹۵۳ ضد حکومت مصدق در ایران، هسته اصلی دشمنی ایران با آمریکاست.
محمد مرندی در مورد استفاده از سلاح های شیمیایی در دوران جنگ تحمیلی عراق اظهار داشت: آمریکایی ها و غربی ها سلاح شیمیایی در اختیار صدام گذاشتند که او ضد ایرانیان استفاده نمود. من خودم دو بار از حملات شیمیایی صدام جان سالم به در بردم. خیلی از ایرانیان قربانی سلاح های شیمیایی شدند.
کلسی داونپورت در مورد توان هسته ای و دفاعی ایران اظهار داشت: تلاش ایران برای بازدارندگی، به خاطر اینست که در دوران جنگ عراق، ایران مورد حملات سلاح های شیمیایی و موشکی قرار گرفت و جامعه جهانی کاری در محکومیت صدام و متوقف کردن او کاری نکرد، اما در سال ۲۰۰۳، سیاست ایران تغییر نمود و از آن زمان تاکنون، ایران به دنبال حفظ توان هسته ای بعنوان یک عامل بازدارنده است که مورد حمله قرار نگیرد.
تامیر پاردو، مدیر اطلاعات ملی اسرائیل در مورد سناریوهای اسرائیل در برخورد با برنامه هسته ای ایران اظهار داشت: یک سناریو اینست که ایرانیان بفهمند که وقت خویش را برای دستیابی به بمب هسته ای نباید تلف کنند. این سناریو ممکن نبود. دومین سناریو حمله نظامی به تاسیسات هسته ای ایران بود که تصمیم به آن نداشتیم. سناریو سوم فشارهای سنگین سیاسی و اقتصادی در ابعاد مختلف و عملیات خرابکاری در برنامه هسته ای ایران برای کاهش سرعت برنامه هسته ای بود که این سناریو را انتخاب کردیم.
سید محمد مرندی در مورد علت افزایش سطح غنی سازی ایران اظهار داشت: ایران برای افزایش قدرت چانه زنی سطح غنی سازی خویش را به سطح ۶۰% افزایش داد، چون آمریکایی ها و غربی ها تحریم ها ضد کودکان و زنان و مردم ایران را زیاد کردند و باعث از دست رفتن جان خیلی از مردم ایران شدند. آنها تحریم های وحشیانه را برای افزایش قدرت چانه زنی توسعه دادند و ما هم سطح غنی سازی خویش را به ۶۰% افزایش دادیم. اما ما دنبال ساخت بمب نیستیم.
کلسی داونپورت اظهار داشت: ایران در مقابل هر اقدامی از جانب آمریکا، عکس العمل نشان داده است. منتهی برنامه هسته ای ایران به نقطه ای رسیده که احتمال اشتباه محاسباتی زیاد است، چون ایران به عبور از خط قرمز آمریکا و اسرائیل نزدیک شده است. مثلاً اگر ایران بخواهد غنی سازی را به ۹۰% افزایش دهد، آمریکا و اسرائیل دست روی دست نخواهند گذاشت. بنابراین یا توافق صورت می گیرد و یا این که آمریکا مجبور می شود که با اقداماتی برنامه هسته ای ایران را به عقب برگرداند.
ژنرال پترائوس رئیس پیشین سازمان سیا اظهار داشت: بایدن مصم است که از دسترسی ایران به بمب هست ای پیشگیری کند. وقتی که من فرمانده نیروی نظامی آمریکا در خاورمیانه (سنتکام) بودم، طرحی برای نابودی برنامه هسته ای ایران تهیه کردم تا نتواند سال ها به بمب دسترسی داشته باشد و هم اکنون هم آمریکا چنین قدرتی دارد. طرح من در اواخر دوران بوش و اوائل دوران اوباما بود.
وی ادعا نمود که ارتش آمریکا توان فوق العاده ای دارد و به خوبی می داند چگونه برنامه هسته ای ایران را حتی در اعماق زمین نابود کند.
ژنرال فرانک مکنزی فرمانده نیروهای مسلح آمریکا در زمان ترور سردار سلیمانی هم مدعی شد: ژنرال سلیمانی به عراق می رفت تا حملات ضد آمریکا را تشویق کند. بنابراین ما تصمیم به حذف او گرفتیم. ارزیابی ما این بود که ادامه حیات وی خطر بیشتری دارد نسبت به ریسک کشتن او. البته این نوع تصمیمات یک تصمیمات سختی است که در سطح ریاست جمهوری اتخاذ می شود و نه یک فرمانده نظامی.
کلسی داونپورت در مورد ترور شهید فخری زاده اظهار داشت: اسرائیل با حمایت آمریکا بعضی از دانشمندان هسته ای ایران را به قتل رساند. منتهی پس از قتل فخری زاده، پارلمان ایران قانونی گذراند که با تعهدات ایران در چارچوب برجام فاصله بسیاری داشت. پس از خروج ترامپ، روحانی به صورت حساب شده تعهدات ایران در برجام را کاهش می داد اما قانون مجلس بسیار تندتر از سیاست روحانی بود و بازگشت به برجام را مشکل کرد.
تامیر پاردو از اسرائیل در مورد عملیات خرابکارانه اسرائیل ضد برنامه هسته ای ایران مدعی شد: وقتی که ایران به سمت بمب حرکت می کند ما باید هر کاری می توانیم انجام دهیم که به عقب برگردد.
موسویان در پاسخ به سوالی در مورد برنامه هسته ای ایران اظهار داشت: سال هاست همه در مورد برنامه هسته ای ایران صحبت می کنند. هیچ کس در مورد اسرائیل که تهدید اصلی هسته ای در خاورمیانه است، حرفی نمی زند. اسرائیل تنها جایی در خاورمیانه است که بمب هسته ای دارد، معاهده هسته ای یعنی ان پی تی را نپذیرفته و اجازه بازرسی به آژانس بین المللی انرژی اتمی نمی دهد. دلیل این مورد هم وجود استاندارد دوگانه قدرت های جهانی بخصوص آمریکاست. ریشه فشارهای آمریکا در مورد برنامه هسته ای ایران هم اینست که ایران پس از انقلاب متحد آمریکا باقی نماند. اگر ایران متحد آمریکا بود از چند دهه قبل بمب هسته ای داشت و آمریکا هم مخالفتی نمی کرد.
کلسی داونپورت هم اظهار داشت: اسرائیل نه تنها بمب هسته ای دارد بلکه سیستم های پیشرفته حمل بمب هسته ای هم دارد و از این ابزار بعنوان قدرت بازدارندگی ضد تهدیدات موجودیت خود استفاده می نماید و اجازه نمی دهد که کشور دیگری در خاورمیانه از این قدرت برخوردار شود چونکه می خواهد برتری نظامی خویش را با بمب هسته ای نسبت به سایر کشورها حفظ کند.
ژنرال مکنزی در مورد پیمان ابراهیم بین اسرائیل و برخی کشورهای عربی اظهار داشت: در واقع باتوجه به پیمان صلح ابراهیم بین اسرائیل و بعضی از کشورهای عربی، ما تصمیم گرفتیم که ارتش اسرائیل به نیروهای نظامی آمریکا در خاورمیانه (سنتکام) ملحق شود. این تصمیمی بود از پایین به بالا یعنی از جانب فرماندهی نظامی آمریکا به کاخ سفید پیشنهاد شد. این تصمیم به انزوای ایران در منطقه کمک کرد.
حسین کنعانی مقدم از سرداران پیشین سپاه در مورد ترور سردار سلیمانی و پیمان ابراهیم اظهار داشت: وظیفه انتقام قتل سردار سلیمانی به عهده سپاه است. پیمان ابراهیم برای امنیت اسرائیل است و در بلند مدت به نتیجه نمی رسد چون فلسطینی ها در این پیمان نیستند. اگر مذاکرات صلح با فلسطین به نتیجه برسد، پیمان ابراهیم هم می تواند سرنوشت متفاوتی داشته باشد.
ژنرال پترائوس در مورد سیاست های منطقه ای ایران مدعی شد: ایران می خواهد منطقه شیعی در خاورمیانه را کنترل کند. ایران نیروهای نظامی غیر دولتی در منطقه را شکل داده و برای اهداف خودش استفاده می نماید مثل حوثی ها در یمن.
ژنرال فرانک مکنزی در مورد تهدیدات ایران اظهار داشت: توان هسته ای ایران تنها تهدید نیست. توان موشک های بالستیکی و برخی دستاورهای دیگر ایران در زمینه هوایی مثل موشک های زمین به هوای کروز و پرنده های بدون سرنشین، تهدیدات جدی تری است چون ایران در ده سال قبل به پیشرفت های مهمی دست یافته است و نسبت به سایر کشورهای منطقه برتری موشکی دارد و می تواند به کشورهای همسایه حمله کند و ضربات مهلکی به آنها بزند. ایران در سالهای قبل تحریم های گسترده ضد مردمش را تحمل کرده تا به این دستاورهای نظامی برسد.
رونن برگمن از اسرائیل در مورد سناریوی حمله نظامی به ایران اظهار داشت: اسرائیل ظرفیت نظامی حمله نظامی به ایران را ندارد. حتی اگر ظرفیت آنرا هم داشته باشد، هیچ نخست وزیری در اسرائیل چنین ریسکی نخواهد کرد و به سیاست عملیات مخفی و سایبری و ترور دانشمندان و فشار برای تحریم و غیره ادامه خواهد داد. اما معمای بزرگ اینجاست که اگر برجام احیا شود، آیا آمریکا مانع عملیات مخفی اسرائیل ضد ایران خواهد شد یا نه. فرض کنید امروز برجام امضا شود و اسرائیل به عملیات خرابکاری ادامه دهد و ایران به آمریکا بگوید اگر این عملیات ادامه یابد، من از برجام خارج می شوم. آن وقت موضع آمریکا چه خواهد بود؟ این معمایی است که جواب آنرا نمی دانیم.
کلسی داونپورت در پاسخ به این که بهترین مسیر برای صلح درخاورمیانه چیست؟ اظهار داشت: برخی جناح های اسرائیلی می فهمند که اگر برجام شکست بخورد، برنامه "ب" خوبی وجود ندارد اما اگر در انتخابات آتی نیروهای رادیکال برنده شوند، آنها تحت هیچ شرایطی زیر بار احیای برجام نخواهند رفت و تقابل تشدید خواهد شد چون آنها آمریکا را به درگیری وسیع تر با ایران، تحت فشار قرار خواهند داد.
ژنرال پترائوس اظهار داشت: ایران باید سیاست های رادیکالی خود در منطقه را متوقف نماید و همسایگان خویش را اذیت نکند. اگر ایران این کار را بکند، درگیری گسترده با ایران مهار خواهد شد.
موسویان پنج اقدام را به این شرح پیشنهاد کرد: قدم اول: برجام هرچه زودتر احیا شود که در اینصورت بهترین ضمانت برای رفع نگرانی ها در مورد بمب هسته ای خواهد بود. قدم دوم: اصول برجام منطقه ای شود تا شفافیت در برنامه هسته ای کلیه کشورهای منطقه ایجاد شود. قدم سوم: قطعنامه های سازمان ملل در مورد عاری سازی خاورمیانه از سلاح هسته ای اجرا شود. چون اسرائیل باید انحصار بمب های هسته ای خویش را بشکند. قدم چهارم: قطعنامه های سازمان ملل در مورد عاری سازی خاورمیانه از کلیه سلاح های کشتارجمعی شامل شیمیایی و هسته ای و بیولوژیک عملیاتی شود. قدم پنجم: یک سیستم همکاری و امنیت جمعی بین هشت کشور حاشیه فارس ایجاد شود.




منبع:

1401/08/06
13:41:05
5.0 / 5
392
تگهای خبر: ارزیابی , استاندارد , انرژی , تحریم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۱

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز