اولیانوف:

ایران برخلاف غرب، اراده سیاسی لازم برای احیای برجام را دارد

ایران برخلاف غرب، اراده سیاسی لازم برای احیای برجام را دارد خبرگزاری نفت و گاز: رئیس هیات مذاکره کننده روسیه در مذاکرات وین در گفت وگویی به تفصیل به سوالاتی درباره ی روند احیای توافق هسته ای و چالش های باقی مانده در این راه پاسخ داد.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان های بین المللی در وین در گفت وگویی با این خبرگزاری در پاسخ به سوالی در رابطه با تحولات مذاکرات احیای توافق هسته ای در وین اظهار داشت: متاسفانه شرایط کنونی حول برجام را میتوان به بن بست خورده توصیف کرد. از آغاز سپتامبر، مذاکرات دیپلماتیک کمابیش جدی وجود نداشته است. با این حال، تایید اینکه برجام مرده است، بطور قطع زودتر از موعد می باشد.
اولیانوف افزود: شانس برای احیای برجام وجود دارد. برای این امر تصمیم سیاسی تمامی اعضای روند وین برای بازگشت به میز مذاکرات لازم است تا مذاکرات را به نقطه معقولی برسانیم. در عین حال، زمان زیادی برای این امر لازم نیست. ایران اراده سیاسی برای پایان دادن به این روند را دارد. چین چیزی را میتوان در مورد ما و چین هم بیان کرد. اما اعضای غربی در مرحله کنونی چنین اراده سیاسی ندارند.
وی همینطور در پاسخ به این سؤال که «بعد از اجرای حکم اعدام علیرضا اکبری، کارمند پیشین وزارت دفاع که به جرم جاسوسی برای دستگاه اطلاعاتی انگلیس محکوم شده بود، رسانه های بریتانیایی اعلام نمودند که این کشور امکان دارد وضع خود در مورد برجام را تغییر دهد. این اتفاقات به چه شکلی بر شرایط حول معامله و موضع کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد برجام تأثیر داشته است؟ در صورت خروج بریتانیا از برجام و هم تصمیم مثبت پارلمان اروپا در مورد توقف مذاکرات هسته ای، چه فرمت های جایگزینی، همچون با مشارکت فدراسیون روسیه، برای حل وفصل مساله برجام وجود دارد؟»، بیان نمود: آن طوری که من حس می کنم، اخبار در مورد تغییر احتمالی موضع بریتانیا در زمینه برجام، در شرایط کلی حول توافق هسته ای عملا تاثیری نگذاشت. شاید تنها پذیرش اینکه غرب هم اکنون در اصل نیازی به معامله ندارد را تقویت کرد و برجام در نتیجه آن می تواند غرق در فراموشی شود.
اولیانوف در این خصوص اظهار داشت: مشارکت یا عدم مشارکت بریتانیا در معامله هسته ای اهمیت اصولی را در شرایط کنونی ندارد. به هر حال حق هرگونه تصمیم گیری در این خصوص کاملا در دستان لندن می باشد. در مجموع شایان ذکر می باشد که در برجام هیچ فرایند خروج و یا قدم خود مختار احتمالی در این خصوص وجود ندارد، همان طوری که آمریکا این کار را در سال ۲۰۱۸ انجام داد، معنای نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد را خواهد داشت.
نماینده روسیه در وین اظهار داشت: در مورد فرمت های جایگزین، به شکل مشروط میتوان شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی را که در آن مسائل در ارتباط با اجرای برجام در جهت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد مورد ارزیابی قرار می گیرد و یکی از موضوعات روز ثابت آن می باشد میتوان تصور کرد. دو بار در سال این قطعنامه همینطور در خود شورای امنیت در جهت گزارش دبیرکل سازمان ملل، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. در حالیکه باید مد نظر قرار گیرد که تأثیر مناظره در این حوزه ها بر روندهای سیاسی مذاکراتی واقعی حول برجام خیلی محدود و کم می باشد.
وی در پاسخ به اینکه «روسیه به قطعنامه ماه نوامبر شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد ایران، رای منفی داد. شما گفتید که این قطعنامه فضای سخت‎تری را در مورد مسائل حل نشده ضمانت‎ها و حول برجام بوجود می آورد. این امر مشخصا در کجا پدیدار می شود؟»، تشریح کرد: اخطارهای ما که در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای در نشست نوامبر در مورد قطعنامه ضد ایرانی که «با فشار» آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان به پیش رفت مطرح شدند، کاملا تایید شدند. این در شرایطی است که در این مورد، کشورهای غربی نتوانستند از شرایط مشابهی که در نشست شورای حکام در ماه ژوئن وجود داشت، زمانی که بر اساس پیشنهاد آنها قطعنامه ضد ایرانی به تصویب رسید، درس های لازم را بگیرند.
اولیانوف اضافه کرد: بلافاصله بعد از تایید قطعنامه ماه نوامبر که در ضمن حمایت جمعی را هم کسب نکرد، ایران سفر از پیش تعیین شده نمایندگان آژانس به تهران را به تعویق انداخت. علاوه بر آن، بعنوان اقدامی تقابلی، تولید اورانیوم ۶۰% در مجموعه زیر زمینی فردو آغاز شد، که قبل از آن وجود نداشت. در نتیجه، ابتکار حاصل از این قطعنامه مشخصا به ما نشان داد که احیای برجام در دستور کار اعضای غربی مذاکرات وین قرار ندارد. این شرایط تا امروز هم حفظ شده است.
او تصریح کرد: در اینجا، همینطور مهم می باشد تصریح شود که در تماس ها با طرف ایرانی ما بر ضرورت تأمین هر چه سریع تر همکاری محتوایی با آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد مسائل باقیمانده در ارتباط با ذرات اورانیوم یافت شده در جمهوری اسلامی ایران، تاکید می نماییم. بر این عقیده هستیم که دبیرخانه آژانس هم بشکل حرفه ای و بی طرف و با عقل سلیم با همکاری با ایران برخورد خواهد نمود.
نماینده روسیه در وین در ادامه این گفتگو در پاسخ به این سؤال که آیا ایران با عنایت به پیشرفت‍های حاصل شده در برنامه هسته ای خود بعد از سال ۲۰۱۸، حاضر به محدودسازی باردیگر آن خواهد بود، اظهار داشت: در واقع، آمریکا بیش ترین کار ممکن را کرد تا ایران را به سمت توسعه محسوس برنامه هسته ای، چه در مقیاس کمی و چه کیفی، سوق دهد. باید اظهار داشت که واشنگتن در این امر موفق بود – ایرانیان حدودا در تمامی بندها از مرزهای تعیین شده در برجام خارج شده و بشدت حتی در قیاس با آن چه که تا پیش از امضای توافق در سال ۲۰۱۵ در دست داشت، به جلو پیش رفته است.
او اضافه کرد: با این وجود تمامی اینها تحت کنترل کامل و شبانه روزی از طرف آژانس قرار دارد. علاوه بر آن، قدم های فرا برجامی اتخاذ شده توسط ایران قابلیت بازگشت دارند و برای این امر چیز زیادی لازم نیست – بازگشت به میز مذاکرات وین و ترمیم معامله هسته ای. همان گونه که پیش تر هم گفتم، می تواند به سرعت و صرفاً ظرف چند روز این کار را اجرا کرد.
این دیپلمات روس تصریح کرد: توسعه برنامه هسته ای ایران در اصل در هر یک از نشست های شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد بحث قرار می گیرد، اما بار دیگر تکرار می کنم که این امر ربطی به روندهای سیاسی- دیپلماتیک واقعی ندارد.
اولیانوف همینطور در پاسخ به اینکه «شما حین صحبت در مورد «معامله سیاسی» بین ایران و آژانس اعلام کردید که هیچ «معامله ای» برای این امر لازم نیست و مشکل در اینجا است که ایران به شرکای غربی که در گفت وگوهای وین شرکت می کنند و در میان اعضای شورای حکام آژانس قرار دارند، اعتماد ندارد. آیا دلیلی برای چنین بی اعتمادی وجود دارد؟»، توضیح داد: ایده بازنگری ترکیب اعضای مذاکرات برجام کاملا مشکوک به نظر می آید. برجام محصول تلاشهای دیپلماتیک چندین ساله سخت ولی موفقیت آمیز است که مشخصا در چارچوب این ترکیب اعضای مذاکره به دست آمده است. تغییر چیزی در این جا غیر سازنده می باشد.
او اضافه کرد: در سوال در مورد کارشناسان غربی، که با آنها میتوان گفت وگوی سازنده ای داشت، باید پاسخ مثبت بدهم. ما در جریان مذاکرات وین برای احیای برجام توانستیم به این یقین برسیم. هم آمریکا و هم سرویسهای سیاست خارجی اروپایی و کشورهای جداگانه اروپایی سهم مثبت خویش را در طراحی بسته توافقاتی که فقط چند سانتی متر به هماهنگی آن باقی مانده است، داشته اند.
اولیانوف در آخر، در پاسخ به این سؤال که «ایران به شکل قابل توجهی همکاری با آژانس را محدود کرده، آن هم ضمن اشاره به اینکه کارشناسان این سازمان بیشتر فعالیت جاسوسی بر ضد منافع و امنیت ایران می کردند که در موارد مختلف عامل خراب کاری در سایت های هسته ای در ایران شده است. آیا واقعا آژانس بین المللی انرژی اتمی نقش منفی در امنیت مراکز هسته ای ایران بازی می کند؟»، اظهار داشت: من اینطور فکر نمی کنم. بهتر است برای این سوال به ایران رجوع کنید.



1401/11/13
16:11:19
5.0 / 5
355
تگهای خبر: ارزیابی , انرژی , تولید , سایت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز