سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران:

ایران در تولید رادیوداروها جزو بهترین ها و پیشروهاست

ایران در تولید رادیوداروها جزو بهترین ها و پیشروهاست به گزارش خبرگزاری نفت و گاز، معاون سازمان انرژی اتمی ایران اظهار داشت: دنیا در زمینه رادیوداروها درحال انجام تحقیقات سطح بالایی است و خوشبختانه ما یکی از بهترین ها و پیشرو در این حوزه هستیم.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، برنامه میز اقتصاد شبکه خبر به مناسبت ۲۰ فروردین (سالروز ملی فناوری هسته ای) میزبان بهروز کمالوندی، سخنگو و معاون امور بین الملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی ایران بود.
کمالوندی در این برنامه با تبریک فرارسیدن ۲۰ فروردین، «سالروز ملی فناوری هسته ای» به همه تلاشگران عرصه صنعت هسته ای کشور، اظهار داشت: بطور معمول در آستانه سالروز ملی فناوری هسته ای، یکی از برنامه های سازمان انرژی اتمی ایران نمایش، افتتاح و اطلاع رسانی دستاوردهایی است که در یک سال قبل داشته است.
چرایی نامگذاری «روز ملی فناوری هسته ای»
وی درباره ی چرایی نامگذاری «روز ملی فناوری هسته ای» اظهار داشت: از سال ۱۳۸۵ و با توجه به این که برای اولین بار در کشور غنی سازی به شکل صنعتی انجام شد، ۲۰ فروردین به عنوان «روز ملی فناوری هسته ای» نامگذاری شد. هر سال به مناسبت این روز، شاخص هایی اعلام می شود و مورد بررسی قرار می گیرد که با اهمیت ترین آن کاربردی بودن محصولات هسته ای در زندگی مردم است که بر این پایه شاید بیش از صدها مورد محصول و فناوری توسط واحدهای مختلف صنعت هسته ای جهت ارزیابی فنی معرفی می شود. این محصولات بررسی و ممیزی می شود که امسال شاهد ۱۵۹ مورد بودیم که درروزهای آتی برخی از آنها افتتاح و رونمایی خواهد شد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه این برنامه در مورد رادیوداروهای تشخیصی و درمانی بیان کرد: محصولات صنعت هسته ای به دو حوزه انرژی و غیرانرژی تقسیم می شود. در زمینه انرژی، محصولات شامل تولید برق و نیروگاه های اتمی شده و در زمینه غیرانرژی با اهمیت ترین موارد را باید رادیوداروها دانست. البته در بخش های دیگر نظیر کشاورزی، محیط زیست و صنعتی اقدامات فراوانی انجام شده است.
استفاده از فناوری هسته ای در عرصه ها و صنایع گوناگون
وی با اعلان اینکه شاهد استفاده از فناوری هسته ای در عرصه ها و صنایع مختلف هستیم، اظهار داشت: همچون موارد قابل استفاده می توان به رادیوداروها برای تشخیص و درمان انواع سرطان اشاره نمود برای اینکه متاسفانه وضعیت این بیماری در مقایسه با تعدادی از کشورهای صنعتی در اوج قرار دارد. ما شاهد افزایش تعداد بیماران مبتلا به این بیماری هستیم؛ بطوریکه سال قبل ۱۳۱ هزار مورد مبتلاشدن به بیماری سرطان را داشته ایم و به همین سبب نیازمند تولید رادیودارو و به کارگیری انواع روش ها هستیم تا به درمان بیماران مبتلا کمک نماییم.
کمالوندی در ادامه درباب رادیوایزوتوپ ها و استفاده از فناوری آب سنگین، توضیح داد: یکی از این موارد، کیت غربالگری است که با آن می توان حدود ۴۷ بیماری متابولیستی را در بدو تولد تشخیص داد. عاملی که مشخص می کند نوزاد در آینده ممکنست به چه بیماری هایی مبتلا شود که از روزهای نخست تولد نوزادان می توانیم اقدامات پیشگیرانه را انجام دهیم.
وی ادامه داد: این مساله علاوه بر صرفه جویی فراوان در هزینه درمان، سبب کاهش خسارات ناشی از آلام و دردهای ناشی از بیماری در آینده نیز می شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اعلان اینکه اکنون در جایگاهی قرار داریم که دیگر علاقه ای به صادرات آب سنگین نداریم، اظهار داشت: در بحث مشتقات آب سنگین اکنون در جایگاهی هستیم که علاقه ای به صادر شدن این محصول نداریم. بیش از این یک لیتر آب سنگین را ۳۵۰ دلار به فروش می رساندیم اما اکنون بین هزار تا ۱۲۰۰ دلار است.
وی ادامه داد: اکنون این امکان را داریم که دوتره های مختلف جهت استفاده تحقیقاتی و دارویی تولید نماییم که گاهی چند میلی گرم تعدادی از آنها، هزاران دلار قیمت دارد. هنگامی که امکان ایجاد ارزش افزوده ممکنست و می توانیم مراکز تحقیقاتی مربوط به این حوزه را ایجاد می نماییم، بدین سبب تقریباً نیازی به صادرات نیست.
وی افزود: یکی از مواردی که ما را از آن منع می کردند، این بود که کارخانه آب سنگین نداشته باشیم. آبی که غنی می شود به لحاظ وجود دوتریوم در زمینه های مختلف پزشکی و گداخت که انرژی آینده بشریت است، به کار می آید. اکنون از شکافت اتم استفاده می شود اما در ۷۰ یا ۸۰ سال آینده شاید دیگر نیازی به آن نباشد و از گداخت بهره ببریم. در این راه آب سنگین و داشتن آن، امکان پذیر شدن این مساله را برای ما فراهم می آورد.
کمالوندی با تأکید بر این مساله که امکان استفاده از دوتره ها نه فقط در زمینه درمانی و تشخیصی بلکه در زمینه صنعتی نیز وجود دارد، اظهار داشت: اکنون در این عرصه نسبت به سالهای قبل در وضعیتی قرار داریم که نشان میدهد شاهد یک جهش در زمینه فناوری و هم در بخش اقتصادی هستیم.
اقتصاد بدون فناوری؛ درآمدزا نیست
وی اشاره کرد: اقتصاد بدون فناوری نمی تواند اقتصادی درآمدزا باشد و حتما لازم است که در فناوری جهش داشته باشیم؛ به عنوان نمونه یک رادیودارویی داریم که همکاران ما نام آنرا «پایا» گذاشته اند.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران با اعلان اینکه به تدریج رادیوداروها جایگزین داروهای شیمیایی می شوند، اظهار داشت: در دنیا بر روی این حوزه تحقیقات در سطوح بالایی در حال انجام می باشد و خوشبختانه ما یکی از بهترین ها و پیشرو در این حوزه هستیم.
وی اشاره کرد: باید دانست که آب سنگین تولید ایران یکی از بهترین ها در دنیا بوده و حتی در بازه زمانی خاصی آمریکایی ها نیز با آنالیزی که انجام دادند بدنبال خرید آن از ما بودند و مدارک آن موجود است که به این مساله اشاره داشته اند. به همین خاطر بهترین تولید آب سنگین دنیا را داشتیم و اکنون با توجه به این که در رده نخست دنیا قرار داریم، این محصول ما مشتری دارد.
معاون سازمان انرژی اتمی با تأکید بر این که لازم است از آب سنگین همانند نفت، مشتقات زیادی گرفته شود تا تولید ارزش افزوده داشته باشیم، اظهار داشت: سال قبل علاوه بر جوابگویی به نیاز کشور در زمینه آب سنگین، شاهد صادرات حدود ۱۵ میلیون دلار از محصولات آب سنگین بودیم.
وی ادامه داد: البته برنامه سال های آتی ما این است که میزان صادرات این محصولات به ۱۰۰ میلیون دلار برسد. در زمینه فناوری ها بدنبال این هستیم که یکی از کشورهای پیشرو در عرصه تولید داروهایی مبتنی بر این فناوری باشیم.
ایشان سپس در مورد داروی «پایا» که در تولید آن از ایزوتوپ های پایدار استفاده می شود، اظهار داشت: همانطور که گفته شد، هدف از تولید این داروها توسط ایزوتوپ ها و ترکیب آن با آب سنگین، انجام همان کاری است که داروهای شیمیایی انجام می دهند. این حوزه جدید است و در ورود به این حوزه نه فقط از دنیا عقب نیستیم بلکه جلوتر بوده و پیش قراول هستیم. به همین خاطر حجم تحقیقات دراین زمینه به شکل تصاعدی بالا رفته و شاهد ازدیاد تقاضا برای آب سنگین هستیم؛ به نحوی که نمی توانیم پاسخگوی تامین میزان مورد نیاز در سطح دنیا که به ما مراجعه دارند، باشیم.
کمالوندی اشاره کرد: وقتی می توانیم ارزش چیزی را ارتقا دهیم و سپس آنرا صادر نماییم، چرا این اتفاق نیافتد؛ همانطور که گفتم شاید در آینده دیگر صادرکننده آب سنگین نباشیم. ما اکنون با عمده دانشگاه های کشور که در این عرصه فعالیت دارند، در ارتباط هستیم و دوتره مورد نیازشان را تامین می نماییم و همکاری مناسبی با وزارت بهداشت داریم.
تولید نسل آینده داروهای درمانی بر پایه مشتقات آب سنگین و دوتره ها
معاون سازمان انرژی با تأکید بر این که نسل آینده داروهای درمانی از مشتقات آب سنگین و دوتره ها خواهد بود، اظهار داشت: این مسیری است که هر کشوری که بخواهد عقب نماند، لازم است دنبال کند؛ چونکه در صورت عقب ماندن باید بعدها هزینه های فراوانی برای تامین آن بدهد.
وی ادامه داد: در تکنولوژی رقابت فراوان و چشم گیر است و به سادگی آنرا در اختیار ما قرار نمی دهند برای اینکه این موارد، منبع قدرت هستند و در علم امروز روابط بین الملل، برداشت کشورهای قدرتمند این است که اگر کشوری قدرتمند شود، استقلال بیشتر و وابستگی کمتری خواهد داشت و به همین خاطر باید مولفه های قدرت از او گرفته شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: دراین زمینه یکی از مولفه های قدرت، فناوری با کاربردهای مختلف در زمینه های مختلف است. همانطور که گفته شد یکی از این موارد، رادیوداروها است که حداقل حدود یک میلیون انسان مبتلا به سرطان در کشور وابسته به این تولیدات ما هستند. جالب این که تحریم ها را هم شامل این حوزه کرده اند و این عاملی است که اعتقاد دارم اگر می گویند دارو را تحریم نمی نماییم، نباید دیگر سراغ آن برویم و به این مساله بسنده نماییم. آمریکایی ها شرکت پارس ایزوتوپ ایران را تحریم کرده اند؛ مکاتباتی در سه مرحله با آنها داشتیم که کار این شرکت مشخص است و در پاسخی که به ما دادند، اعلام نمودند که این شرکت وابسته به سازمان انرژی اتمی بوده و بدین سبب تحریم شده است.
کمالوندی اظهار داشت: این امری طبیعی است که هر شرکتی که دراین زمینه کار می کند، وابسته به سازمان انرژی اتمی ایران باشد. سه مسیر برای تولید رادیودارو وجود دارد که مسیر عمده آن که ۷۰ درصد مسیر را شامل می شود، استفاده از راکتور بوده و این مهم در اختیار شرکت های معمولی نیست و دولت ها این امکان را در اختیار دارند. این مساله نشان میدهد به هر بهانه ای بدنبال اعمال تحریم ها هستند.
معاون سازمان انرژی اتمی با تأکید بر این که نباید اجازه دهیم به آنها وابسته باشیم، اظهار داشت: خوشحالیم که بیماران ما از رادیوداروهایی استفاده می نمایند که به جز مختصری از آنها که وارداتی است، بقیه عمدتاً در کشور تولید می شود و متعلق به ایران است.
وی افزود: در گذشته بنزین را تحریم کردند برای اینکه با این کار فکر می کردند با ایجاد سختی و مشقت، مردم را معترض خواهند کرد. به همین خاطر در این عرصه هم این اتفاق را با تحریم دارویی انجام دادند که کاری بسیار غیرانسانی است. ما وظیفه داریم که در دادگاه های بین المللی لوایحی بدهیم تا چهره آنها مشخص شود.
بهره گیری از صنعت هسته ای در زمینه های کشاورزی و زیست محیطی
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به بهره گیری از صنعت هسته ای در زمینه های کشاورزی و زیست محیطی اظهار داشت: یکی دیگر از حوزه های غیرانرژی، بهره گیری از فناوری هسته ای است که شامل بخش کشاورزی می شود و بخش های مختلفی دارد. بر طبق آماری که داریم، یک سوم تا یک چهارم محصولات کشاورزی ما توسط آفات یا در راه رسیدن به انبار از بین می روند. اساسا با کنترل آفات و افزایش انبارمانی محصولات کشاورزی می توانیم ۳۰ تا ۴۰ میلیون تن به میزان تولیدات کشاورزی کمک نماییم.
وی ادامه داد: دراین زمینه کارهای فراوانی انجام شده و پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای و شرکت کاربرد پرتوها مشغول فعالیت هستند. بر این اساس مقرر است ۱۲ سامانه در بخش های مختلف کشور مستقر شود. هم اکنون یک سامانه وجود دارد اما باتوجه به توانایی تولید این سامانه ها در داخل کشور تعداد آنها درحال افزایش است.
معاون سازمان انرژی اتمی درباره ی فعال کردن بخش خصوصی در زمینه محصولات هسته ای اظهار داشت: باتوجه به فناوری های مختلفی که تولید شده است، اساسا یکی از کارهایی که باید صورت گیرد، مشارکت با بخش خصوصی است.
کمالوندی اشاره کرد: فناوری ها از دل علم بیرون می آیند و تحقیق و توسعه روی آنها به انجام می رسد. دراین زمینه از یک سطحی به بعد، باید تحقیقات صنعتی و سپس تجاری شود. وجود این چرخه صنعتی ایجاب می کند که شما در یک مقطعی آنرا تجاری کنید و اگر تنها خودتان از آن فناوری استفاده کنید، دیگر رقابت پذیر نبوده و هزینه های آن زیاد می شود.
او در آخر اظهار داشت: پس باید تولید به شکل انبوه اتفاق بیافتد تا قابلیت رقابت پذیری داشته باشد. این کار در زمینه مسئولیت ما نیست و باید شرکت های سرمایه گذار به این عرصه ورود کنند؛ به نحوی که ما تکنولوژی را در اختیار آنها بگذاریم و آنها با تولید و ارائه آن به بازار، امکان صادرات این محصولات را فراهم آورند.




منبع:

1402/02/05
11:19:17
5.0 / 5
371
تگهای خبر: ارزیابی , انرژی , برق , بنزین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز