گزارش خبرگزاری نفت و گاز؛

وضعیت نابسامان مونتاژ خودرو در ایران

وضعیت نابسامان مونتاژ خودرو در ایران خبرگزاری نفت و گاز: مونتاژ خودرو در ایران وضیعت نابسامانی دارد. طبق اعلام شورای رقابت از 17 خودرو 13 خودرو با هزینه بالا، مونتاژ می شوند. با اینحال بنظر می رسد گرانفروشی جایگزین کاهش هزینه ی مونتاژ شده است.



به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از مهر، سال ۹۷ بود که بدنبال تشدید تحریم ها، دولت بمنظور صرفه جویی در منابع ارزی واردات تعدادی از محصولات همچون خودرو را ممنوع اعلام کرد؛ بعد از ممنوعیت واردات و انحصاری شدن بیش از پیش بازار خودرو، کم کم زمینه برای حضور بیشتر و پررنگ تر خودرو های مونتاژ شده توسط شرکت های خصوصی در بازار نیز برقرار شد.
این شرکت ها، با واردات قطعات منفصله از کشور چین، خودرو ها را در داخل ایران مونتاژ کرده و روانه بازار می کنند؛ این شیوه تولید خودرو در بیشتر کشورها به انجام می رسد اما نکته ای که در مورد مونتاژکاران ایرانی وجود دارد این است که محصولات مونتاژ شده با نرخ های نجومی به فروش می رسند؛ به گونه ای که اگر خودرو بصورت کامل وارد کشور شود شاید فقط چند درصد از خودرو های مونتاژ شده در داخل گران تر ارائه شود.
اصغر خسروشاهی عضو هیأت مدیره انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو در این ارتباط می گوید: شرکت های مونتاژکار ایرانی سودهای کلانی می برند به گونه ای که سبب شده شرکت های ایران خودرو و سایپا نیز بدنبال و مونتاژ بروند برای اینکه هم سود کلان و هم دردسر و هزینه کمتری دارد.
وضعیت در این زمینه تا جایی پیش رفته که حتی شرکت های غیرتخصصی همچون زر ماکارون و شیرین عسل نیز اعلام نموده اند که تمایل دارند وارد صنعت خودروسازی شوند و خودروهایی با برند خود مونتاژ کنند!
چرا قیمت مونتاژی ها بالاست؟
نکته قابل تأمل در مورد قیمت خودرو های مونتاژی آنکه بااینکه تا حالا بارها گران فروشی مونتاژکاران در محافل مختلف مطرح شده و حتی در یک فقره شاهد جریمه ۱۴ هزار میلیارد تومانی یک شرکت مونتاژکار از طرف سازمان تعزیرات حکومتی به سبب گران فروشی بودیم اما باید به ریشه های این سودجویی ها نیز اشاره نمود.
مورد نخست آنکه به دلیل ممنوعیت واردات خودرو و فشار تحریم ها، فضای صنعت خودروسازی کشور بیش از پیش انحصاری شد و مبرهن است که فضای انحصاری بهترین زمینه برای گران فروشی و سودجویی را فراهم می آورد. بدین سبب در اینجا باید به تصمیمات سیاست گذار کلان همچون وزارت صمت انتقاد نمود که چرا با وجود آنکه به شرایط کشور واقف بوده سیاستگذاری خاصی برای جلوگیری از سودجویی ها به کار نبست و فقط با قیمت گذاری دستوری اهتمام کرد در این بخش نقش آفرینی کند!
موضوع بعدی نوسانات نرخ ارز است؛ متأسفانه اقتصاد کشور هر چند وقت یک دفعه درگیر نوسانات شدید ارزی می شود و باتوجه به وابستگی مونتاژکاران به ارز، بهانه کافی برای نجومی شدن قیمت این محصولات وجود دارد.
البته این که مونتاژکاران ایرانی همیشه قیمتی که برای دلار در نظر گرفته اند بالاتر از نرخ بازار بوده است مونتاژکاران همیشه قیمتی که برای دلار در نظر گرفته اند بالاتر از نرخ بازار بوده است قابل کتمان نیست اما اینجا باز هم نقش سیاست گذار کلان پررنگ می شود برای اینکه این وظیفه تصمیم گیران کلان است که باید با ورود بموقع، نسبت به سوءاستفاده ها از نوسانات ارزی اقدام نمایند نه این که بعد از فروش خودرو با قیمتی بسیار بالاتر از قیمت تمام شده، شرکت متخلف را جریمه کنند. این مبادرت به مثابه «نوش دارو بعد از مرگ سهراب» است؛ چونکه گران فروشی در درب کارخانه، محرک اصلی در نوسانی شدن نرخها در بازار آزاد است.
مساله بعدی ارزبری بالای خودرو های مونتاژی است. این در حالیست که از ابتدا قرار بود وزارت صمت با برنامه ریزی دقیقی نسبت به افزایش عمق ساخت داخل اقدام نماید تا از این طریق زمینه برای کاهش ارزبری این بخش فراهم گردد اما تا به این لحظه اتفاق خاصی را در این زمینه شاهد نبودیم. نکته اصلی آنکه همین ارزبری بالا در نهایت هزینه نهایی مونتاژ را در ایران بالا برده است.


نمودار بالا جزییات ارزبری خودرو های مونتاژی در سال ۱۴۰۱ را نشان میدهد که بر این اساس خودرو های مونتاژی از ۳ هزار دلار تا ۱۹.۲ هزار دلار ارزبری دارند. این در حالیست که سقف واردات خودروی کامل خارجی ۲۰ هزار دلار است. (جزئیات بیشتر)
اعتراض مونتاژکاران به قیمت های جدید
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از مهر، روز سه شنبه ۱۷ اردیبهشت ماه شورای رقابت که قبل از این قیمت خودرو های داخلی را ابلاغ کرده بود، قیمت خودرو های مونتاژی را نیز تصویب و ابلاغ نمود که این ابلاغیه مهر تأییدی بر گران فروشی مونتاژکاران زد چونکه به طور متوسط بین ۱۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان پایین تر از قیمت خودرو ها بود.
البته مونتاژکاران نسبت به قیمت های ابلاغی شورای رقابت اعتراض کردند و شورای رقابت نیز اعلام نمود که بااینکه این نرخها برمبنای اطلاعات خود خودروسازان و سازمان حمایت تصویب شده اما دائمی نیست و احیانا تا ۲ الی ۳ ماه آتی تغییر کند. دلیل این موضع گیری نیز آن بود که اعلام گردید قیمت های مصوب برمبنای صورت های مالی نیمه نخست سال ۱۴۰۱ و قبل از صعودی شدن قیمت ارز بوده است. (جزئیات بیشتر)
خودروها با هزینه بالا مونتاژ می شوند؟
به هر حال مصوبه فعلی شورای رقابت بااینکه مورد انتقاد مونتاژکاران است اما باید اجرائی شود تا در ماه های آتی در مورد تغییر این نرخها در کارگروه خودروی شورای رقابت تصمیم گیری شود.
باید اشاره شود که این مساله در حالی مطرح گردیده است که شورای رقابت قبل از این اعلام نموده بود از ۱۷ خودرو ۱۳ خودرو رتبه F و G کسب کرده و با هزینه بالا تولید می شوند که باید نسبت به ارتقای شاخص خودرو ها اقدام نمایند.
اسماعیل شجاعی سخنگوی شورای رقابت در این ارتباط گفته بود که « خودروهایی که در رتبه رقابت پذیری G و F قرار گرفتند تا دوره بعدی مهلت دارند که هزینه های تولید خودرا کاهش دهند برای اینکه تولیداتشان از نظر قیمتی رقابت پذیر نیست. در صورت عدم ارتقای این خودرو ها از گروههای G و F به هر یک از گروههای A، B، C و D سبب می شود تا این خودرو ها به عنوان خودرو های غیررقابتی به مردم معرفی شوند.»
در تازه ترین خبر نیز اعلام شده که مقرر است خودرو های مونتاژی تا یک سال با قیمت بهمن سال ۱۴۰۱ فروخته شوند تا این که قیمتها را به قیمتهای مدنظر شورای رقابت نزدیک کنند! البته طبق گفته سخنگوی شورای رقابت این شورا از مصوبه قیمت خودرو های مونتاژی که در ۱۷ اردیبهشت تصویب شده عقب نشینی نکرده است.
به هر حال باید منتظر ماند و دید که شورای رقابت در ایام آینده در مورد قیمت خودرو های مونتاژی چه تصمیمی می گیرد؛ آیا از اظهارات خود در خصوص این که مونتاژکاران باید هزینه تولید خودرا کاهش دهند عقب نشینی می کند یا این که شیوه جدیدی برای تعیین قیمت در نظر می گیرد.
خبرگزاری مهر را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید


منبع:

1402/02/26
14:18:18
5.0 / 5
262
تگهای خبر: برق , تحریم , تولید , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۱

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز