صنعت آب در سال ۹۸،

پارینه چند سد ساخته شد؟

پارینه چند سد ساخته شد؟ خبرگزاری نفت و گاز: در سال قبل 10 سد جدید افتتاح و دو سد نیز آبگیری شد.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران ۱۹ سد وجود داشت؛ در حالی كه این عدد هم اكنون به ۱۸۵ رسیده و از این حیث ایران جزو پنج كشور برتر سدسازی دنیا بشمار می رود و در ۱۶ كشور دنیا نیز كارهای سدسازی را انجام می دهد. روند سدسازی در گذشته بسیار كند بود؛ به شكلی كه در دولت های اول و دوم تنها یك سد، در دولت سوم سه سد و در دولت پنجم نیز دو سد به بهره برداری رسید اما از دولت ششم و هفتم می توان بعنوان دولت های میانه رو در سدسازی یاد كرد؛ چونكه در هر كدام از آنها ۱۳ سد به بهره برداری رسید.
این در شرایطی است كه بعد از دولت ششم، كشور با حجم وسیع سدسازی روبه رو بود؛ بطوریكه تنها در دولت هشتم ۳۵ سد به مدار بهره برداری وارد شد. در ادامه این روند، در دولت بعد یعنی دولت نهم، از اول مهرماه سال ۱۳۸۴ تا اختتام شهریور سال ۱۳۸۸ بالغ بر ۱۸ سد به بهره برداری رسید اما قله سدسازی در دولت دهم و با تعداد ۳۹ سد قرار داشت.
بعد از آن، دولت تدبیر و امید بطور جدی در بحث سدسازی مورد انتقاد قرار گرفت و همین مساله سبب شد كه تعداد سدهای بهره برداری شده در این دولت، با كاهش روبه رو شود و دولت یازدهم ۲۵ سد و دولت دوازدهم نیز تنها سه سد را به بهره برداری برساند. درمجموع طی این سال ها ۱۷۲ سد به ظرفیت ۵۱ هزار و ۷۶۵ میلیون مترمكعب به بهره برداری رسید و برمبنای برنامه ریزی های صورت گرفته، حالا ۶۷۲ سد در دست بهره برداری، ۱۲۰ سد در دست ساخت و ۱۷۶ سد در دست مطالعه قرار دارد.
۴۳ سد تا اختتام برنامه ششم بهره برداری می شود
این مساله به این معناست كه تا اختتام برنامه ششم، تعداد سدهای ساخته شده در دولت دوازدهم نیز افزایش شایان توجهی خواهد یافت؛ چونكه برمبنای عملكرد اهداف تعیین شده، برمبنای سند تفصیلی برنامه ششم توسعه و در سرفصل برنامه تامین آب، ظرفیت آب تنظیمی سدها (غیرمرزی) مقرر شده است كه در طول برنامه، ۱۴۰۱ میلیون مترمكعب اضافه شود كه در سال ۱۳۹۶ این هدف ۱۳۲ میلیون مترمكعب بوده و عملكرد این فعالیت بالغ بر ۱۱۲ میلیون مترمكعب بوده است.
هم چنین در ظرفیت آب تنظیمی سدها (مرزی) مقرر شده كه در طول سال های برنامه ششم توسعه، ۲۸۵۷ میلیون مترمكعب ظرفیت تنظیم اضافه شود كه در سال ۱۳۹۶، این هدف، ۳۱۴ میلیون مترمكعب بوده و عملكرد هم بالغ بر ۲۲۸ میلیون مترمكعب اعلام شده است. علاوه بر این هم اكنون ۱۲ هزار مگاوات نیروگاه برق آبی در كشور وجود دارد كه پیش از انقلاب اسلامی این رقم ۱۸۰۰ مگاوات بوده است.
در این زمینه قاسم تقی زاده - معاون آب و آبفا وزارت نیرو - نیز اخیرا اعلام نمود كه ۳۳ سد جدید تا اختتام دولت تدبیر و امید در كشور ایجاد می شود.
در كدام استانها سد جدید ساخته شد؟
در مورد آخرین اقدامات انجام شده در حوزه سدسازی در ایران، محمد حاج رسولی ها مدیرعامل شركت مدیریت منابع آب ایران به ایسنا اظهار داشت: در سال ۱۳۹۸ تعداد ۱۰ سد در كشور راه اندازی شد كه از این تعداد پنج سد ملی و پنج سد استانی بوده و علاوه بر این دو سد نیز آبگیری شده است.
وی با اعلان اینكه سدهای ملی در استان آذربایجان غربی، خراسان رضوی، اردبیل، خوزستان و هرمزگان افتاح شده است، اظهار نمود: سدهای استانی نیز در استان های گیلان، بوشهر و مازندران افتتاح شدند. دو سد آبگیری شده در استان های اردبیل و تهران بوده است.
تغییر رویكرد سد سازی در ایران
در گذشته انتقادهایی به سدسازی در ایران مطرح می شد اما حالا با تغییر شرایط آب وهوایی در كشور بنظر می رسد كه سیاست ها و رویكردها نسبت به این سازه تغییر كرده است. در این راستا رضا اردكانیان - وزیر نیرو - اظهار داشت: بیش از ۴۷ هزار سد بزرگ در دنیا وجود دارد كه نیمی از آن در چین است و بخش قابل توجهی در نیمه دوم قرن بیستم ساخته شده است و كشورهای معدودی هستند كه سدسازی هایشان را در قرن ۲۱ آغاز نموده اند. ما ته جدول هستیم كه در سال های جنگ تحمیلی، ساخت و ساز سد را محدود كرده بودیم. در سال ۱۳۵۷ تعداد ۱۹ سد ملی ساخته شد. آن زمان وقتی وارد عرصه سدسازی شدیم، سراغ سدهای بزرگ رفتیم كه با یك سد حجم زیادی از آب را جمع آوری كند.
سد سازی باید با هدف كنترل سیلاب باشد
وی در این زمینه به ایسنا اظهار داشت: اگر تابحال گفته می شد سدسازی باید با هدف تامین آب آشامیدنی، كشاورزی، تولید برق و كنترل سیلاب صورت بگیرد، حالا باید وارد این مسیر شویم كه سدسازی را با هدف كنترل سیلاب انجام دهیم و این كه گفته می شود بارندگی های یكساله سدها را پر نكرده و سدسازی بی فایده است! دیگر نباید مانع كار باشد برای اینكه ما جیره منابع آبی مان را در هر سال دریافت نمی نماییم و ممكنست هر چند سال یكبار این سهمیّه در اختیارمان قرار گیرد. بنا بر این باید ظرفیت های ذخیره سازی را در اختیار داشته باشیم.
اردكانیان اضافه كرد: بطور مثال سد كارون ۳ در دهه ۸۰ تكمیل و آبگیری شد و در همان دهه نیز به بهره برداری رسید و در همان زمان، سیلاب وسیعی در حوزه كارون بزرگ رخ داد و این سد همچون یك مخزن بزرگ توانست سه میلیارد مترمكعب آب شیرین را در خود جای دهد و از خسارات جانی وسیع جلوگیری كند و همین طور به سبب آن هشت واحد تولید برق ۲۵۰ مگاواتی وارد مدار شد و شاهد توان تولید ۲۰۰۰ مگاوات برق بودیم. امسال نیز در سیستان و بلوچستان توانستیم مدیریت مناسبی داشته باشیم، به شكلی كه اقدامات موثری در این راستا انجام شد و اگر این اقدامات صورت نمی گرفت، اساسا میزان خسارات سیلاب بیش از این مقدار بود.




منبع:

1399/01/06
12:51:16
5.0 / 5
3798
تگهای خبر: برق , تولید , راه اندازی , نیروگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۱

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز