یك مسئول:

استان مركزی سال آبی را با مخازن پر شروع كرد

استان مركزی سال آبی را با مخازن پر شروع كرد به گزارش خبرگزاری نفت و گاز مركزی مدیرعامل شركت آب منطقه ای استان مركزی اظهار داشت: استان سال آبی 1400-1399 را با مخازن پرآب سدها شروع كرد.


عزت الله آمره در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به بارندگی های دو سال اخیر که در جریان آب سحطی، زیرزمینی و مخازن سدها تاثیرات مثبتی برجای گذاشت، اضافه کرد: تاثیر این بارندگی ها در جریان آب سطحی موجب شد که عموما جریان آب در رودخانه های فصلی و دائمی استان بعد از سال ها رقم بخورد و جریان یافتن رودخانه ها عامل مهمی در تغذیه سفره های آب زیرزمینی شد و علاوه بر آن مخازن آب سدها را نیز تقویت کرد.
وی اشاره کرد: طی دو سال اخیر حدودا تمام سدها و بندهای مخزنی استان مرکزی سرریز کرد و بهار سال ۱۳۹۸ یک سال پرآب برای استان رقم خورد و با وجود جاری شدن سیلاب، بواسطه اعمال مدیریتی که درباب آن صورت گرفت، هیچگونه تلفات جانی در این عرصه برجای نماند و خسارت مالی نیز در حداقل بود.
آمره با اشاره به وضعیت مخازن سدهای استان، اضافه کرد: دو سد بزرگ استان مرکزی شامل سد الغدیر ساوه و سد کمال صالح شازند طی دو سال اخیر سرریز کردند، سد ساوه به لطف بارندگی ۹۸ بعد از حدود ۲۰ سال برای نخستین بار سرریز کرد در صورتیکه پیش از آن یک پنجم حجم مخزن سد پر بود ولی خوشبختانه به سرریز رسید و تا سال ۹۹ نیز این سرریز ادامه داشت. هم اکنون این سد از ۲۷۶ میلیون مترمکعب، ۲۱۰ میلیون مترمکعب و سد کمال صالح از ۹۶ میلیون مترمکعب هم اکنون ۸۲ میلیون مترمکعب ذخیره آبی دارد.
وی با اعلان اینکه پیش بینی می شود امسال نیز این سدها سرزیر داشته باشند، اضافه کرد: سدهای کوچک در سطح استان نیز سرریز کردند و امیدواریم امسال نیز روند سرریز ادامه یابد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان مرکزی این بارندگی ها را عامل تاثیر در سطح آب های زیرزمینی دانست و اظهار داشت: هرچه بارندگی در سطح استان در پاییز و بهار مناسب تر باشد، طبیعتا کشاورزان در برداشت از آب زیرزمینی و روشن کردن چاه ها با تاخیر اقدام می کنند و این امر تاثیر بسزایی در حفظ ذخیره آب های زیرزمینی دارد، همین طور این بارندگی ها در نفوذ و تغذیه سفره های آب زیرزمینی موثر است و عملا شاهد بهبود نسبی وضعیت این سطوح هستیم.
وی اشاره کرد: این حجم بارندگی به شکلی نبود که در یک دوره تمام کسری مخازن که طی سه دهه گذشته به وجود آمده است را جبران نماییم، اما همین بارندگی موجب شد که کسری سالیانه در خیلی از دشت ها متوقف شده و در بعضی از دشت ها جریان به سمت افزایش سوق یابد و بجای ادامه کسری سفره ها، روند رو به بهبود است.
آمره با اعلان اینکه در طول دو سال اخیر وضعیت مخازن سفره های آب زیرزمینی دشت هایی مانند شازند، خنداب و کمیجان رو به افزایش گذاشته شده است، اظهار داشت: در باقی دشت ها کاهش سالیانه متوقف شده است، در سال هایی متوسط کسری مخزن سفره های آب زیرزمینی در دشت های استان در سال بین ۲۷۰ تا ۲۹۰ میلیون مترمکعب بوده که خوشبختانه این روند رو به کاهش است و هم اکنون به ۱۸۷ میلیون مترمکعب کاهش سالانه رسیده است که این روند کاهش مطلوب است، اما اینکه تمام کسری اتفاق افتاده طی چهار دهه جبران نماییم نیازمند زمان بیشتری هستیم.
وی اظهار نمود: استان مرکزی حدود ۵ میلیارد مترمکعب از مخازن سفره های آب زیرزمینی درگیر کسری است ولی این بارندگی تاحدودی به جبران این کسری مخزن یا توقف کسری کمک کرده است.
آمره درباب جلوگیری از حفر چاه غیرمجاز و تعیین تکلیف این چاه ها اظهار داشت: طی پنج سال اخیر حدود ۱۳۰۰ حلقه چاه غیرمجاز در استان مسدود شده است که قسمتی از این چاه ها عامل کسری مخازن بوده اندو در واقع مسدود شدن این چاه ها به صرفه جویی در مصرف قسمتی از آب زیرزمینی کمک کرده است و اضافه برداشت ها نیز تحت کنترل درآمد.
وی با تاکید بر اینکه باوجود مشاهده ترسالی در سال های اخیر، از بحث نظارت و حفاظت از منابع آب زیرزمینی غلفت نشد، اظهار داشت: گفتمان و برنامه شرکت باتوجه به بارندگی خوب یکی دو سال اخیر به شکلی نبود که برنامه های سختگیرانه حفاظتی تحت تاثیر قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان مرکزی درباب وضعیت دشت ساوه و اراک اظهار نمود: دو دشت از دشت های استان مرکزی بارگذاری سرمایه گذاری بالایی داشته اند چونکه اراک و ساوه شهرستان های مهم استان مرکزی هستند. اراک مرکز استان و ساوه به لحاظ نزدیکی به پایتخت ظرفیت خوبی برای سرمایه گذاری صنعتی دارد و این سرمایه گذاری کلان در کنار صنعت در حوزه کشاورزی نیز رقم خورده و سبب شده است که فشار مضاعفی بر منابع آبی و سفره های زیرزمینی این دو دشت وارد شود.
آمره اشاره کرد: این فشار مضاعف دشت های اراک و ساوه را در زمره دشت های ممنوعه و بحرانی قرار داده است به حدی که باوجود بارندگی های خوب دو سال اخیر بهبود نسبی قابل توجهی را در این دو دشت شاهد نبودیم و نیازمند توجه ویژه ای هستند تا مانع بدتر شدن وضعیت شویم و جهت حفظ این سرمایه ها برنامه هایی مانند استفاده از پساب تصفیه خانه فاضلاب، انتقال آب از حوزه های مجاور مانند انتقال آب از کمال صالح به دشت اراک، انتقال آب از کوچری به ساوه در نظر است.




منبع:

1399/07/07
23:53:47
5.0 / 5
1778
تگهای خبر: سرمایه گذاری , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز