با ابداع محققان دانشگاهی انجام شد

پایش خوردگی خطوط لوله های انتقال نفت و گاز با روش اندازه گیری نویز الكتروشیمیایی

پایش خوردگی خطوط لوله های انتقال نفت و گاز با روش اندازه گیری نویز الكتروشیمیایی خبرگزاری نفت و گاز: پژوهشگران دانشگاه تهران برای نخستین بار در کشور موفق به استفاده از روش اندازه گیری نویز الکتروشیمیایی برای پایش و کنترل خوردگی خطوط لوله های انتقال نفت و گاز شدند.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، گروه تحقیقاتی دانشکده مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه تهران به سرپرستی دکتر سعیدرضا الله کرم برای اولین بار در کشور موفق به استفاده از روش اندازه گیری نویز الکتروشیمیایی برای پایش و کنترل خوردگی خطوط لوله های انتقال نفت و گاز شدند که در این روش اندازه گیری نویز توسط آنالیز نوسانات خود به خودی پتانسیل و جریان الکتروشیمیایی برای فلزی که در حال خورده شدن است و در وضعیت غیر پلاریزه قرار دارد، انجام می گیرد.
دکتر سعیدرضا الله کرم، استاد تمام دانشکده مهندسی مواد و متالورژی پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران درباب اهمیت این ابداع اظهار داشت: خوردگی در صنایع یکی از بزرگترین معضلاتی است که منجر به تحمیل هزینه های گزاف سالیانه و در بعضی موارد اتفاقات ناگوار جانی و زیست محیطی در کشور می شود. یکی از با اهمیت ترین منابع خسارت در صنایع نفت و گاز، خطوط انتقال و مخازن است. ایران با داشتن بیش از یکصد هزار کیلومتر خطوط لوله های انتقال نفت، گاز، آب یکی از پر ازدحام ترین مناطق جغرافیایی از نظر خطوط لوله در بین کشورهای منطقه است.
استاد تمام دانشگاه تهران اضافه کرد: اصولا پدیده نویز الکتروشیمیایی بعنوان ماهیت تصادفی پروسه خوردگی در نظر گرفته می شود. این تغییرات به طور کاملاً موضعی ناشی از سرعت حرکت سیال و تغییرات دما و pH و همین طور ترکیب شیمیایی سیال، موجب کاهش خواص فیزیکی و در نتیجه مقاومت به خوردگی فلز می شود و با تولید نویزهایی در پتانسیل و جریان فلز در فرکانس های بسیار پایین سبب بروز خوردگی های موضعی نظیر حفره دار شدن می شوند. از منظر دیگر جوانه زنی و رشد حفرات و شکست لایه های محافظ سطحی نیز می تواند منشأ تولید نویزهای الکتروشیمیایی باشد. پس در روش اندازه گیری این نوسانات می توان به ماهیت خوردگی، به خصوص خوردگی های موضعی که از مؤثرترین عوامل تخریب تجهیزات و مخصوصاً خطوط انتقال است، پی برد. علاوه بر این، دیگر روش های پایش برای تشخیص خوردگی های موضعی، بسیار محدود و بسیار هزینه بر است.

سرپرست تیم تحقیقاتی این ابداع جدید درباب کاربردهای این روش افزود: با اهمیت ترین کاربردهای روش اندازه گیری نویز الکتروشیمیایی عبارتند از: پایش و کنترل خوردگی، تعیین مکانیزم های خوردگی، مطالعه فرایندهای خاص خوردگی و بهینه سازی میزان تزریق مواد بازدارنده جهت کنترل خوردگی.
دکتر الله کرم اضافه کرد: از این روش برای نخستین بار به طور on-line جهت بهینه سازی میزان تزریق مواد بازدارنده و همزمان کنترل خوردگی خط انتقال گاز از فاز ۶ به فاز ۱۰ شرکت پارس جنوبی در عسلویه و همین طور در پالایشگاه سرخون و قشم بکار گرفته شد که تجهیزات اندازه گیری آن بطور کامل در ایران و توسط تیم دانشگاهی طراحی و تولید شده بود.
به نقل از روابط عمومی دانشگاه تهران، این طرح پژوهشی از سال ۱۳۹۲ آغاز شد که با طراحی و ساخت دستگاه استفاده از آن در خطوط انتقال گاز شروع شده است.




منبع:

1400/02/19
15:37:03
5.0 / 5
983
تگهای خبر: پالایشگاه , تولید , گاز , نفت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز