بهترین راه دست یافتن به توافق در وین از دید آمریکا

بهترین راه دست یافتن به توافق در وین از دید آمریکا سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در کنفرانس خبری هفتگی اش به سوالاتی درباره وقفه در مذاکرات وین پاسخ داد.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا، ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور در کنفرانس خبری هفتگی اش در پاسخ به اینکه سعید خطیب زاده همتای ایرانی او اظهاراتی مشابه با اظهارات اخیر آمریکا را درباره وضع فعلی مذاکرات وین بعد از وقفه به وجود آمده در آن مطرح کرده است و در پاسخ به اینکه وقفه در مذاکرات وین تا چند هفته طول خواهد کشید، اظهار داشت: همه کسانی که در مذاکرات مشارکت داشته اند به خوبی می دانند چه کسی پیشنهادهای سازنده ای مطرح کرده است، چه کسی درخواست هایی را مطرح کرده که به برجام بی ربطند و ما چطور به موقعیت فعلی رسیدیم؛ ما راجع به این مسائل، بطور علنی بحث نمی نماییم. هنوز بر این باوریم که فرصت غلبه بر اختلافات باقی مانده وجود دارد.
پرایس در ادامه اظهار داشت: درباره سوالی که مربوط به بازه زمانی است، باید بگویم ما قبلا مفصل در این زمینه صحبت کرده ایم. ما امروز در تاریخ ۴ آوریل ۲۰۲۲ هنوز بر این باوریم که بازگشت دوجانبه به پایبندی، در امتداد منافع ما در حوزه عدم اشاعه تسلیحات هسته ای و در امتداد منافع گسترده تر ما در حوزه امنیت ملی است. بدین سبب که امروز هم مانند قبل، بازگشتی دوجانبه به پایبندی باردیگر سبب اعمال محدودیت های قابل راستی آزمایی و دائمی بر برنامه هسته ای ایران خواهد شد، به قول خودمان، یعنی برنامه هسته ای ایران را باردیگر داخل جعبه خواهد گذاشت، طوری که به نفع ما و به نفع اروپایی ها خواهد بود که عضوی از گروه 1+۵ هستند، و نه فقط به نفع آنها، بلکه به نفع جامعه گسترده تر بین المللی خواهد بود.
او همین طور اظهار داشت: حالا، ایران از سال ۲۰۱۸، یعنی از وقتی دولت قبلی[آمریکا] از توافق هسته ای ایران خارج شد، پیش رفت های چشم گیری در برنامه هسته ای اش داشته است. و ادامه این پیش رفت ها به تدریج از منافع عدم اشاعه ای بازگشت دوجانبه به برجام برای ما و متحدان و شرکایمان در سراسر جهان کاهش می دهد. بمحض اینکه دیگر نفعی برای ما نداشته باشد، بمحض اینکه پیش رفت های ایران در برنامه هسته ای اش فراتر از آن منافع عدم اشاعه ای بروند که در ازای بازگشت دوجانبه به پایبندی نصیب ما خواهد شد، آن وقت است که توافق دیگر به نفع ما نخواهد بود و ما برای اطمینان یابی از اینکه ایران هیچگاه نتواند به یک سلاح هسته ای نائل شود، دنبال روش های دیگری خواهیم رفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این پرسش که بنظر می رسد وقفه در مذاکرات وین دارد طولانی تر می شود یا اینکه ایران از سرعت پیش رفت در برنامه هسته ای اش کاسته است تا فرصت بیشتری وجود داشته باشد، اظهار داشت: من در جایگاهی نیستم که از این جا برنامه هسته ای ایران را ارزیابی کنم، جز اینکه بگویم وقتی توافق هسته ای در شروع کاملا اجرائی شده بود، زمان گریز [هسته ای] ایران نزدیک به یک سال بود. وقتی توافق کاملا اجرائی شده بود، این بازه زمانی از چند ماه معدود به حدودا ۱۲ ماه رسیده بود. و ما بوسیله همکارانمان در اینجا[وزارت امور خارجه آمریکا] و کارشناسان مان در جامعه اطلاعاتی آمریکا و کارشناسان مان در آژانس بین المللی انرژی اتمی مطلعیم که ایران به تعهداتش تحت برجام[توافق هسته ای] پایبند بود و پروتکل هایی که بمنظور ممانعت قابل راستی آزمایی و دائمی ایران از دست یابی به یک سلاح هسته ای مقرر شده بود، کارآمد بودند.
پرایس در این راستا بیان کرد: حالا ایران از سال ۲۰۱۸ در موقعیتی قرار گرفته است که سرعت برنامه هسته ای اش را به طریقی که توسط برجام ممنوع می بود و از آنها ممانعت می شد، افزایش داده است و با این وجود، ایران توانسته است این زمان گریز را از زمانی که [اجرای توافق] شروع شد، به نقطه ای برساند که طبق محاسبات ما، بجای چند ماه، چند هفته باشد. این بعنوان طرح و قضیه ای بلندمدت برای ما غیرقابل قبول است. تنها طرح بلندمدتی که برای ما قابل قبول می باشد، این است که ایران هیچ گاه نباید مجاز به دست یابی به یک سلاح هسته ای باشد.
او در این زمینه اظهار داشت: همانطور که قبلا گفته ام، ما همچنان بر این عقیده ایم که بهترین راه دست یافتن به این مهم، هم اکنون بوسیله بازگشتی دوجانبه به پایبندی به توافق هسته ای ایران است. در نهایت، این رویه اگر برنامه هسته ای ایران فراتر از نقطه ای برود که برجام می تواند در امتداد منافع ما باشد، برقرار نخواهد بود.
پرایس در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اینکه آیا شفاف سازی مسئله پی ام دی(ابعاد نظامی احتمالی) برنامه هسته ای ایران پیش شرطی برای دست یافتن به یک توافق است یا نه، و آیا این اتفاق می تواند بعد از احیای برجام بیفتد، اظهار داشت: ما همانطور که می دانید در حوزه این مسائل نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی را قبول داریم. آژانس است که باید در حوزه خواسته هایش از ایران رضایت داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، اظهارات پرایس درباره مذاکرات وین در پی این مطرح می شود که بتازگی باتوجه به برخی تحولات به وجود آمده در مناسبات سیاسی بین المللی خصوصاً در پی حمله روسیه به اوکراین و تصمیم گیری بر سر برخی مسائل باقی مانده، دور هشتم مذاکرات وین با وقفه روبه رو شده است.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در این زمینه در نشست خبری اخیرش اظهار داشت: آن چه که در وین هست به خاطر رویکرد آمریکا در نقطه توقف قرار دارد.
خطیب زاده با اشاره به اینکه دولت واشنگتن در مورد موضوعات باقی مانده در مذاکرات وین هنوز تصمیمات سیاسی خودرا نگرفته است اشاره کرد: آمریکا تلاش می کند موضوعات باقی مانده در این مذاکرات را گروگان مسائل سیاست داخلی خود کند.
وی اضافه کرد: ما ملت صبوری هستیم ولی تا ابد صبر نمی نماییم و اگر آمریکا می خواهد توافقی صورت بگیرد باید تصمیم سیاسی خودرا در اسرع وقت بگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری درارتباط با توقف مذاکرات وین اشاره کرد: آنچه که در دو هفته گذشته بیش از پیش برای ما روشن شده این است که بایدن و کاخ سفید هنوز تصمیم خودرا نگرفته اند و متاسفانه کل یک توافق را گروگان مسائل حزبی و داخلی آمریکا کرده اند و آنها همان نگاهی را در پیش گرفته اند که منجر به شکست خیلی از توافقات بین المللی شده است. یعنی منوط کردن یک توافق بین المللی به زد و بندهای داخلی خودشان.
خطیب زاده با اشاره به اینکه توافق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱شورای امنیت سازمان ملل در مورد این توافق بین المللی چارچوب بحث است و در همین چارچوب دولت بایدن باید تصمیم سیاسی خودرا بگیرد اشاره کرد: آمریکا مسئول توقف امروز مذاکرات و تطویل آن در ایام آتی است. راهکار هم در کاخ سفید است. آنها باید به خواسته های معقول ایران که مورد تایید اعضای ۱+۴ است پاسخ منطقی بدهد که ما آماده شویم تا به وین برگردیم.
خطیب زاده اظهار داشت: توافق بسیار دردسترس است و آمریکا بداند و یقین کند و یقین داشته باشد که ما از خطوط قرمز خود رد نمی شویم و از خواسته های خود کوتاه نخواهیم آمد.



1401/01/17
09:03:01
5.0 / 5
463
تگهای خبر: ارزیابی , انرژی , برق
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز