آخرین وضعیت ایران در بزرگ ترین میدان گازی جهان
خبرگزاری نفت و گاز: میدان گازی پارس جنوبی كه عنوان بزرگ ترین میدان گازی جهان را یدك می كشد بین ایران و قطر مشترك بوده و هرچند ایران در طول سال ها از قطر در برداشت از این میدان عقب بوده اما روند توسعه پارس جنوبی در طرف ایران در سال های اخیر رو به رشد بوده است. به طوریكه كه انتظار می رود تا آخر سال ۱۳۹۸ همه فازهای باقی مانده توسعه نیافته، یعنی فازهای ۱۳، ۱۴، ۲۲ تا ۲۴، توسعه یابند و از پروژه پارس جنوبی فقط پرونده فاز ۱۱ باز بماند.
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، تابحال همه بلوك های مرزی پارس جنوبی در طرف ایران به جز فاز ۱۱ تولیدی شده است. تا آخر امسال فازهای ۱۳، ۲۲، ۲۴ كامل می گردد و بخشی از فاز ۱۴ در سال آینده تكمیل خواهد شد. به صورت كلی همه فازهای باقی مانده پارس جنوبی به جز فاز ۱۱ تا آخر سال ۱۳۹۸ تكمیل می گردد.
به طور كلی میزان افزایش تولید از پارس جنوبی در پنج سال قبل ۳۰۰ میلیون مترمكعب بوده است.
مقایسه وضعیت ایران با قطر در پارس جنوبی
تعداد چاه در حال بهره برداری از میدان مشترك پارس جنوبی در مردادماه ۱۳۹۲ در ایران ۱۱۰ و در قطر ۴۰۱ حلقه بوده است. این میزان در اسفندماه سال ۱۳۹۶ در ایران به ۲۵۲ رسید و در قطر همان ۴۰۱ حلقه چاه ماند. تولید روزانه گاز غنی از این میدان در مردادماه سال ۱۳۹۲ در ایران ۲۸۵ میلیون مترمكعب و در طرف قطری ۵۶۶ میلیون مترمكعب بود كه این میزان تا اسفندماه سال ۱۳۹۶ در قطر ثابت ماند و در ایران به ۵۷۰ میلیون مترمكعب رسید.
برداشت تجمعی گاز غنی از میدان پارس جنوبی در مردادماه سال ۱۳۹۲ در ایران ۵۹۶ میلیارد مترمكعب و در قطر ۱۵۶۰ میلیارد مترمكعب بوده كه این میزان در اسفندماه سال ۱۳۹۶ در ایران به ۱۲۳۲ و در قطر به ۲۲۸۰ میلیارد مترمكعب رسید.
همچنین ظرفیت برداشت از لایه های نفتی پارس جنوبی كه در مردادماه سال ۱۳۹۲ در طرف ایران صفر بود در اسفندماه سال ۱۳۹۶ به ۲۵ هزار بشكه در روز رسید. این میزان در طرف قطری در مردادماه سال ۱۳۹۲، ۳۰۰ هزار بشكه در روز بود كه تا اسفندماه سال ۱۳۹۶ بر همین میزان باقی ماند.
پیش بینی تولید روزانه ۵۶ میلیون مترمكعب گاز از فاز ۱۳ تا زمستان
طبق آخرین اخبار دو ردیف شیرین سازی این پالایشگاه به بهره برداری رسیده است كه به تدریج بعد از رسیدن به ظرفیت كامل در مجموع روزانه ۲۸، ۲ میلیون مترمكعب گاز را شیرین سازی و به شبكه سراسری ارسال می كند.
ردیف نخست شیرین سازی گاز پالایشگاه فاز ۱۳ كه اواخر اسفندماه سال گذشته افتتاح شد هم اكنون روزانه ۹ میلیون مترمكعب گاز را فرآورش می كند و دومین ردیف این پالایشگاه كه ابتدای خردادماه امسال به بهره برداری رسید با تولید بیش از هفت میلیون مترمكعب گاز عملیاتی است. به صورت كلی هدف از توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی تولید روزانه ۵۶ میلیون و ۶۰۰ هزار مترمكعب گاز غنی، ۷۵ هزار بشكه میعانات گازی، ۴۰۰ تن گوگرد و تولید سالانه ۱، ۰۵ میلیون تن ال پی جی و یك میلیون تن اتان است.
پیش بینی ها از آن حكایت می كند كه دو ردیف دیگر شیرین سازی این پالایشگاه بزودی و احیانا تا آبان ماه عملیاتی شود تا بدین سان ظرفیت تولید گاز در این پالایشگاه به روزانه ۵۰ میلیون مترمكعب برسد.
به صورت كلی پالایشگاه فاز ۱۳ پارس جنوبی ۹۰ درصد پیشرفت فیزیكی داشته است و در بخش ساخت سكوهای چهارگانه این فاز هم سكوی ۱۳B تا آخر شهریورماه و ۱۳A، ۱۳C و ۱۳D بعد از اتمام مراحل ساخت آماده بارگیری و نصب در موقعیت مخزنی خود می شوند. مقرر است زمستان امسال در مجموع ظرفیت تولید روزانه ۵۶ میلیون مترمكعب گاز از این فاز محقق شود.
فاز ۱۳ یكی از پنج فاز باقی مانده و توسعه نیافته از میدان گازی پارس جنوبی، بزرگ ترین میدان گازی جهان مشترك بین ایران و قطر است. مقرر است پنج فاز مذكور كه شامل ۱۳، ۱۴، ۲۲ تا ۲۴ است تا آخر سال ۱۳۹۸ به بهره برداری برسند و به جز فصل فاز ۱۱، پرونده توسعه میدان گازی پارس جنوبی به صورت كامل بسته شود.
تكمیل بخش دریایی فاز ۱۴
در این راستا فاز ۱۴ پارس جنوبی در بخش دریایی پیشرفت مطلوبی داشته و تكمیل پالایشگاه این فاز، با برخورداری از پیشرفت بیش از ۷۸ درصدی به آخر سال ۹۸ موكول شده است.
پیش بینی ها از آن حكایت می كند كه اولین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز ۱۴ سال ۹۸ به بهره برداری می رسد و بخش دریایی این فاز پیشرفت مطلوبی دارد و انتظار می رود تا آخر امسال تكمیل شود.
طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی با هدف تولید روزانه ۵۶ میلیون و ۶۰۰ هزار مترمكعب گاز ترش، ۷۵ هزار بشكه میعانات گازی و تولید سالانه بیش از یك میلیون گاز مایع، یك میلیون تن اتان مصرفی واحدهای پتروشیمی و تولید روزانه ۴۰۰ تن گوگرد در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در حال اجراست.
ساخت سكوهای دریایی این طرح در مجموع پیشرفت بالای ۹۰ درصد دارد. سكوی ۱۴A این فاز با ظرفیت ۱۴، ۱ میلیون مترمكعب كه در یارد صنعتی بندرعباس تولید شده است، اردیبهشت ماه امسال نصب و افتتاح شد و هم اكنون عملیاتی شده است. سكوی ۱۴C هم تا قبل از آخر شهریورماه نصب می گردد. ساخت سكوی ۱۴B و ۱۴D از دیگر سكوهای این فاز در یارد ایزوایكو پیشرفت مطلوبی دارد و انتظار می رود تا آخر سال به تدریج در محل خود در خلیج فارس نصب شوند.
تزریق بیش از ۷ میلیون مترمكعب گاز شیرین به خط ششم سراسری از فاز ۲۲ تا ۲۴
فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی از دیگر فازهای باقی مانده پارس جنوبی است كه پیش بینی ها از آن حكایت می كند كه تا آخر امسال به بهره برداری كامل برسد. این فاز معادل دو فاز استاندارد از فازهای بیست وچهارگانه است. سكوی دریایی فاز ۲۲ اوایل خردادماه امسال با موفقیت نصب گردید. ساخت سكوی ۲۴ A تا آخر شهریورماه به اتمام می رسد و آماده بارگیری از یارد صنعتی صدرا در بوشهر به سمت آب های خلیج فارس می شود، ضمن این كه ساخت سكوهای ۲۳ و۲۴B وضع مطلوبی دارد.
تولید روزانه ۵۶ میلیون و ۶۰۰ هزار مترمكعب گاز ترش، ۷۵ هزار بشكه میعانات گازی و تولید سالانه بیش از یك میلیون گاز مایع، یك میلیون تن اتان مصرفی واحدهای پتروشیمی و تولید روزانه ۴۰۰ تن گوگرد از اهداف این طرح است.
نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه این فاز اسفندماه سال قبل راه اندازی و آماده دریافت گاز ترش از میدان گازی پارس جنوبی شد. تولید گاز شیرین از این واحد فرآورشی در خردادماه امسال شروع شد و هم اكنون با دریافت گاز ترش از فازهای شش تا هشت پارس جنوبی، بیش از هفت میلیون مترمكعب گاز شیرین را به خط ششم سراسری تزریق می كند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب