برنامه ریزی ایران برای افزایش سهم خود در بازار گاز طبیعی جهان

برنامه ریزی ایران برای افزایش سهم خود در بازار گاز طبیعی جهان خبرگزاری نفت و گاز: هم اكنون ایران در بازار جهانی گاز 1.5 درصد نقش دارد كه با عنایت به ذخایر عظیم گازی، موقعیت راهبردی و افزایش تقاضا پیش بینی می شود كه بتواند در این بازار بزرگ سهم خودرا به 10 درصد برساند.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، صادرات روزانه ۲۰۰ میلیون مترمكعب گاز در برنامه ششم توسعه هدف گذاری شده كه البته اولویت بازار صادراتی گاز ایران، كشورهای همسایه است. صادرات گاز ایران تابحال به كشورهای تركیه، عراق، ارمنستان، آذربایجان و نخجوان انجام شده كه قرارداد با این كشورها گاهی در چارچوب قراردادهای درازمدت، گاهی در چارچوب قراردادهای كوتاه مدت سوآپ و بعضاً در چارچوب تهاتر برق و گاز امضا شده است.
بعد از قطع صادرات گاز ایران به روسیه، تركیه بعنوان بزرگ ترین مشتری گاز طبیعی ایران در نظر گرفته شد. قرارداد ۲۵ ساله صادرات گاز ایران و تركیه، در سال ۱۳۷۴ امضا و از سال ۱۳۸۱ صادرات گاز ایران به این كشور شروع شد. قرارداد صادرات گاز ایران به ارمنستان نیز با هدف تهاتر گاز و برق به امضا رسید كه برمبنای آن، ارمنستان در ازای هر مترمكعب گاز، ۳ كیلووات ساعت برق به ایران تحویل می دهد.
عراق نیز گاز را برای دو مقصد بغداد و بصره دریافت می كند. آذربایجان و نخجوان نیز از دیگر مشتریان گاز ایران است. پنج كشور دنیا در حالی میزبان گاز ایران هستند كه هدف ایران این است كه سهم خودرا از بازار جهانی گاز به ۱۰ درصد برساند؛ بدین سبب انتظار می رود حجم صادرات و هم چنین تعداد مشتریان خودرا افزایش دهد.
تركیه و عراق جزو مشتریان گازی ایران هستند كه صادرات گاز از ایران به این دو كشور ادامه دارد. در این راستا طبق دو قرارداد صادرات گاز به عراق با ظرفیت روزانه آن ۶۰ میلیون مترمكعب انجام می شود.

اعداد و ارقام اعلامی از طرف شركت گاز، حاكی از آنست كه حجم قرارداد گاز با ارمنستان و جمهوری آذربایجان محدود است اما قرارداد گازی پاكستان هم چنان مسكوت مانده است. در واقع پاكستان قرارداد گاز با ایران را اجرا نكرده و تخلف كرده است، این مساله به نخست وزیر این كشور هم بازتاب داده شده و طرف پاكستانی اعلام نموده تحت فشار سیاسی آمریكا، عربستان و امارات هستیم.
قرارداد صادرات گاز به عمان از دیگر پرونده های گازی مسكوت است كه توافق نامه آن جدی است و باید لوله گذاری در عمق ۱۰۰۰ متری دریا از طرف دو شركت در دنیا صورت گیرد كه شركت ها به سبب تحریم درباره آن اقدامی انجام نمی دهند.
آمارها حاكیست كه میانگین تولید گاز در ایران در سال ۱۳۹۱، معادل ۶۲۰ میلیون مترمكعب بوده كه در سال قبل با ۳۰ درصد رشد به روزانه ۸۵۰ میلیون مترمكعب رسیده، بر این اساس بیش ترین برداشت گاز از میدان مشترك پارس جنوبی در سال ۱۳۹۱، معادل ۲۸۰ میلیون مترمكعب بود كه این رقم در سال ۱۳۹۷ به ۶۱۰ میلیون مترمكعب رسیده است.
پیش بینی تقاضای جهانی گاز تا سال ۲۰۲۴
در این بین، تقاضای انرژی جهان در سال ۲۰۱۸ تحت تاثیر عواملی نظیر بهبود رشد اقتصادی و تغییرات دمای هوا در مناطق مختلف جهان نسبت به سال قبل، ۲.۳ درصد رشد كرد كه طبق گزارش آژانس بین المللی انرژی بیشتر از دو برابر متوسط رشد مشاهده شده از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۷ بوده است.
مصرف گاز طبیعی با ۴.۶ درصد رشد سالانه نقش اساسی در افزایش مصرف انرژی جهان داشته است، بطوریكه ۴۵ درصد از رشد تقاضای جهانی انرژی ناشی از افزایش تقاضای گاز بوده است. چین و آمریكا از مهمترین عوامل رشد تقاضای گاز جهان طی این دوره بوده اند و ۷۰ درصد از رشد تقاضای گاز ناشی از افزایش مصرف گاز در این دو كشور است.
پیش بینی می شود طی چند سال آینده، رشد مصرف گاز چین و آمریكا تحت تاثیر كاهش نرخ رشد اقتصادی و كند شدن روند جایگزینی گاز با ذغال سنگ در چین كم شود. انتظار می رود مصرف گاز جهان تا سال ۲۰۲۴ با رشد سالانه ۱.۶ درصد از ۳۹۰۰ میلیارد مترمكعب به ۴۳۰۰ میلیارد مترمكعب در سال افزایش یابد.

همین طور طبق اعلام شركت ملی گاز ایران، بررسی آماری بی پی، از آن حكایت دارد كه تا آخر سال ۲۰۱۷ میلادی، ایران در جایگاه سوم تولیدكنندگان بزرگ گاز طبیعی جهان قرار دارد. با عنایت به سیاست های كلان كشور به منظور افزایش سهم گاز طبیعی در سبد مصرف انرژی كشور، به سبب مزایای بی شمار آن مانند حفظ و پایداری محیط زیست، توزیع عدالت اجتماعی و …، ایران بعنوان سومین تولیدكننده گاز در جهان، در سال های گذشته تمركز زیادی بر افزایش سهم خود در بازار گازی جهان داشته است.
بر اساس این سیاست، افزایش توان پالایشی گاز كشور از دهه ۸۰ و با توسعه میدان گازی پارس جنوبی، در دستور كار قرار گرفت و این مهم، بعد از آن به صورت دائمی روندی افزایشی را تجربه كرده است، به شكلی كه در طول ۴۰ سال گذشته، توان پالایش گاز كشور از ۸۹ میلیارد مترمكعب در سال ۱۳۵۷، به رقمی بیشتر از ۳، ۷۵۴ میلیارد مترمكعب در زمان كنونی رسیده است.
با عنایت به اجرای طرح های توسعه ای در زمینه پالایش گاز تا افق ۱۴۰۴ و درصورت تحقق همه طرح های توسعه ای پالایشی درانتها برنامه ششم توسعه، مجموع ظرفیت پالایشی شركت ملی گاز ایران به بیشتر از ۱۲۰۰ میلیون مترمكعب در روز خواهد رسید.
طبق این گزارش تا آخر سال ۲۰۱۷، ایران با تولید بیشتر از ۲۲۳ میلیارد مترمكعب گاز طبیعی و سهمی معادل ۶، ۱ درصد، جایگاه سوم را در بین تولیدكنندگان بزرگ گاز طبیعی به خود مختص كرده است.



1398/08/21
22:46:44
5.0 / 5
4438
تگهای خبر: انرژی , برق , تحریم , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز