انتقاد یك كارشناس تالاب از نحوه اطلاع رسانی درباره دلیلهای مرگ پرندگان میانكاله

انتقاد یك كارشناس تالاب از نحوه اطلاع رسانی درباره دلیلهای مرگ پرندگان میانكاله به گزارش خبرگزاری نفت و گاز مرجع ملی سازمان های مردم نهاد در كنوانسیون حفاظت از تالاب ها با اشاره به تلف شدن 12 هزار پرنده مهاجر در تالاب میانكاله اظهار داشت: نهادهای مسوول نه تنها اطلاعات این مساله را شفاف توضیح نمی دهند بلكه فضای كارشناسی را نیز سنگین كرده اند بطوری كه هم اكنون ما بعنوان فعالان حوزه تالاب ها هنوز علت اصلی این تلفات را بطور دقیق نمی دانیم.



حسین رفیع در گفت و گو با ایسنا اضافه كرد: دیدگاه های مختلفی در زمینه تلف شدن پرندگان مهاجر در میانكاله وجود دارد اما یكجا بیان نشده و مورد نقد و بررسی قرار نگرفته است تا مسئولان و كارشناسان با تبادل نظر به نتیجه واحدی برسند. به همین علت نمی توانیم به صورت دقیق درباره دلیلهای و خسارات این اتفاق اظهارنظر نماییم.

رفیع ابراز امیدواری كرد كه در ایام آینده دلیلهای كارشناسی شده، دقیق و مورد تایید صاحبنظران در این مورد به صورت رسمی اعلام و زمینه تحقیق و پژوهش برای جلوگیری از تكرار آن در همه تالابهای كشور فراهم گردد.

وی با اشاره به اینكه بحث های مختلفی درباره این تالاب مطرح است، اظهار داشت: میانكاله در ۱۰ تا ۱۲ سال اخیر تحت تأثیر جریانات اقتصادی صرف است كه با وجود مخالفت فعالان و استادان محیط زیستی با كلیت آنها، شاهد اقدامات چالش برانگیز گوناگون در آن هستیم.

مرجع ملی سازمان های مردم نهاد در كنوانسیون حفاظت از تالاب ها در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به اینكه كنوانسیون حفاظت از تالاب ها حدود ۵۰ سال پیش در شهر رامسر ایران شكل گرفت، اظهار نمود: یكی از اهداف این كنوانسیون، حفاظت از تالاب ها در كنار بهره برداری خردمندانه از آن بود یعنی این نخستین پیمان جهانی است كه به واژه «بهره برداری» نیز اشاره می كند اما در كنار آن بر انجام خردمندانه این كار تاكید كرده است.

وی افزود: تصرف تالاب ها شرط «خردمندانه» بودن استفاده از آنها را گرفتار تردید می كند. تصرف ممكنست سودجویانه باشد و یا ناآگاهانه این كار صورت گیرد.
تصرف تالاب ها منجر به تخریب آنها می شود
رفیع با اشاره به اینكه بیشتر تصرفات تالاب ها منجر به ناپایداری این اكوسیستم و تخریب آن می شود، اظهار نمود: اغلب تصرفات منجر به تغییر كاربری تالاب می شود كه این مساله نیز مشكلات فراوانی را به وجود می آورد.
بیشتر تالاب های ایران گرفتار تغییر كاربری شده اند
وی درباره تعداد تالاب هایی كه تحت تأثیر تغییرات كاربری و تصرف واقع شده اند، اظهار داشت: بیشتر تالاب ها بطور مستقیم یا غیر مستقیم تحت تأثیر این اقدامات هستند اما میزان تغییر كاربری و تصرفات در هریك از تالاب ها متفاوت می باشد.

مرجع ملی سازمان های مردم نهاد در كنوانسیون رامسر (حفاظت از تالاب ها) در پاسخ به این پرسش ایسنا كه چرا بیشتر تصرفات و تغییرات كاربری تالاب ها در شمال كشور اتفاق می افتد، اظهار نمود: البته قسمتی از این اقدامات در تالاب های شمال كشور اتفاق می افتد اما سایر تالاب های كشور نیز از این اقدامات بی تأثیر نیستند. ولی به سبب تقاضای زیاد در شمال كشور به ویژه در مناطق تالابی از یك سو و شرایط اقلیمی و جغرافیایی خاص از طرف دیگر و قیمت بالای زمین در شمال كشور به همراه كمبود زمین، نهادهای مختلف و افراد سودجو اقدام به تصرف و تغییر كاربری زمین های تالابی می كنند و در مواردی نیز خشك كردن تالاب و تبدیل زمین آن به كاربری های دیگر مشاهده شده است.
انواع تصرفات و تغییر كاربری تالاب ها
رفیع اضافه كرد: این تصرفات نیز به همین خاطر اتفاق می افتد و همیشه كار مردم عادی نیست و گاهی این تصرفات بوسیله برخی نیروها یا بوسیله نهادهای ذینفع مانند شیلات، كشاورزی و صنایع و معادن و... اتفاق می افتاد چونكه این نهادها خودرا به صورتی محق می دانند و با توجیه های مختلف همچون توسعه كشاورزی، گردشگری، صنعتی، كارآفرینی و... به تصرف تالاب ها روی می آورند. بخش دیگری از تصرفات بوسیله دستگاه ها نظامی و انتظامی صورت می گیرد كه آنها دلیل این كار خودرا مباحث امنیتی و نظامی ذكر می كنند.

مرجع ملی سازمان های مردم نهاد در كنوانسیون بین المللی رامسر با اشاره به اینكه نوع تصرف متفاوت می باشد، اظهار داشت: یك تصرف نظامی است كه نه تنها بر معیشت تأثیر مثبت نمی گذارد بلكه در بعضی موارد تأثیر منفی نیز بر اقتصاد جوامع محلی دارد اما ممكنست درعین حال به امنیت كشور كمك نماید كه می توان آنرا نیز با ملاحظات زیست محیطی همراه كرد.

وی افزود: یك سری تصرفات از طرف صنایع اتفاق می افتد كه غالبا بدون مجوزهای محیط زیستی و اجتماعی است و امكان دارد كه در كوتاه مدت تأثیر اولیه خوبی به همراه داشته باشد اما در طولانی مدت تأثیر منفی بسیار زیاد و غیر قابل جبرانی بر جای می گذارد یعنی ما بعضی وقت ها مصالح كوتاه مدت را فدای مصالح بلندمدت می نماییم كه نه تنها اثرات اقتصادی منفی دارد بلكه بر سلامت و تندرستی اجتماع نیز تأثیر می گذارد.
خشكسالی تالاب ها عاملی برای خیزش گرد و غبار
رفیع در بخش دیگری از سخنانش به معضل خشكسالی تالابها هم اشاره نمود و با اشاره به اینكه خشكسالی تالاب ها موجب پدید آمدن گرد و غبار می شود، اظهار نمود: گرد و غبارها گاهی آنقدر وحشتناك است كه موجب مهاجرت و تخلیه مناطق می شود. این وضعیت در سیستان و بلوچستان در بخش «تالاب هامون» و یا تالاب هایی مانند «گاوخونی» به راحتی قابل مشاهده می باشد و نه تنها مردم مناطق تالابی را تحت تاثیر قرار می دهد بلكه در بعضی موارد اثرات آن بر استان و یا استان های همجوار نیز قابل مشاهده می باشد.

وی اشاره كرد: این مساله به لحاظ اقتصادی هزینه های بسیار زیادی را بر كشور تحمیل می كند و از طرف دیگر بر بهداشت و تندرستی اجتماعی نیز تاثیرات جبران ناپذیری را گذاشته است. هم اكنون كشور به سبب كم توجهی به تصرفات تالاب ها و تغییر كاربری زمین های تالابی هزینه های سنگینی را پرداخت می كند.

مرجع ملی سازمان های مردم نهاد در كنوانسیون حفاظت از تالاب ها با اشاره به دریاچه ارومیه اظهار داشت: در این دریاچه نوع دیگری از چالش های تالابی از تغییر كاربری تا تغییر الگوی كشت بدون توجه به ظرفیت های منطقه، از تصرف حق آبه تالاب تا افزایش بی رویه جمعیت را شاهد می باشیم كه هزینه های اقتصادی بسیار سنگین تری را به دنبال دارد.

رفیع اضافه كرد: اگر با مدیریت درست تالاب اجازه نمی دادیم كه دریاچه ارومیه به وضعیت كنونی گرفتار شود و با این كار بودجه را صرف كارهای بنیادی در منطقه می كردیم شاید حالا شرایط مناسب تری را از لحاظ اقتصادی و از بعد كارآفرینی برای مردم منطقه مهیا كرده بودیم.




منبع:

1398/11/15
22:48:09
5.0 / 5
4127
تگهای خبر: صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز