تغییر استراتژی نفتی چین در خاورمیانه

تغییر استراتژی نفتی چین در خاورمیانه خبرگزاری نفت و گاز: در صورتیكه آمریكا نفوذ خود در خاورمیانه را بوسیله همكاریهای دیپلماتیك و اتحادهای نظامی برقرار كرده، چین با بهره گیری از منابع مالی عظیم خود رویكرد متفاوتی را در پیش گرفته است.



به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، این قدرت آسیایی که بزرگترین وارد کننده نفت خام جهان است، از کشورهای عربی بزرگ و کوچک نفت خریداری نموده و این رابطه به چین اجازه داده است همکاریهای اقتصادی با کشورهای حاضر در این منطقه راهبردی را بدون درگیر کردن خود با امور داخلی آنها داشته باشد.

با این حال شیوع پاندمی کووید ۱۹ روی استراتژی موفق تاثیر گذاشته است. گردشگری به دنبال شیوع این پاندمی فلج شد و نیاز چین به سوخت های فسیلی کاهش پیدا کرد. در طول فصل بهار مقامات چینی شمار زیادی از پروازهای بین المللی را برای پیشگیری از شیوع بیماری ممنوع کردند و مسافرتهای داخلی و خارجی چین بسیار پایین تر از آمار دوران قبل از شیوع کرونا ماند.

کندی کوتاه مدت اقتصاد چین که نتیجه قرنطینه کامل این کشور برای مهار انتشار کرونا بود نیاز به واردات نفت را کم کرد.

بااینکه شرکتهای چینی به واردات حجم زیادی نفت از عربستان سعودی و و سایر تولیدکنندگان برای استارت زدن احیای اقتصادی چین ادامه داده اند اما سقوط قیمت نفت بعد از کاهش تقاضا موجب شد خیلی از صادرکنندگان نفت خاورمیانه برای تامین هزینه های خود با مشکل روبرو شوند.

قیمت نفت آمریکا در آوریل به پایین صفر سقوط کرد و فروشندگان نفت مجبور شدند برای خرید نفت به مشتریانشان پول بپردازند. صندوق بین المللی پول در ژوئیه پیش بینی نمود صنعت انرژی خاورمیانه امسال ۲۷۰ میلیارد دلار درآمد از دست خواهد داد.

چین ممکنست در آینده نزدیک روی هزینه برای سوخت های فسیلی صرفه جویی کند اما روابط این قدرت آسیایی با شماری از تولیدکنندگان انرژی عرب ممکنست در طولانی مدت گرفتار تغییراتی شود. چین در سال ۲۰۱۸ از کویت، عمان و عربستان سعودی بیش از هر کشور دیگری نفت وارد کرد و خریداران چینی همکاری قابل توجهی هم با قطر و امارات متحده عربی داشتند. این کشورها از یک مشتری مطمئن سود بردند و چین هم جای پای خودرا در خلیج فارس محکم کرد.

امروز حتی کشورهای عربی ثروتمند تاثیر کاهش خرید چین را احساس می کنند. عمان که زمانی از درآمدهای حاصل از صنعت انرژی خود برای تامین رفاه کشور استفاده می کرد ممکنست حالا به علت نتایج اقتصادی شیوع کرونا مجبور به دریافت کمک مالی از همسایگانش باشد.

پروژه های مشترک که چین برای توسعه نفوذ خود در خاورمیانه مورد استفاده قرار داده بود مانند پارک صنعتی شهر دقم عمان ممکنست در بحبوحه افول گسترده شراکتهای اقتصادی چین در سراسر منطقه به نتیجه نرسد.

تاثیر کاهش تقاضای چین برای انرژی به فراتر از منطقه خلیج فارس انعکاس پیدا خواهدنمود. چین در سال ۲۰۱۸ به بزرگترین خریدار نفت از یمن و دومین خریدار بزرگ نفت عراق و لیبی تبدیل شد. با این وجود عربستان سعودی، امارات متحده عربی و سایر تولیدکنندگان بزرگ انرژی بمنظور پر کردن خزانه شان و تحمل دوران رکود ناشی از پاندمی به صادرات شان متکی هستند.

چین بعنوان مشتری سوختهای فسیلی نیاز چندانی به نفت عراق، لیبی یا یمن ندارد. دومین اقتصاد بزرگ جهان همیشه قادر بوده برای تامین نفت به منابع دیگر مراجعه کند با اینحال چین بعنوان یک قدرت بزرگ به تجارت بین المللی بعنوان راهی برای تحکیم منافع خود در صحنه نمایش ژئوپلیتیکی بهره برده است. با عنایت به این که چین حضور نظامی حداقلی در خاورمیانه دارد، خرید نفت مسیر منطقی تری برای پیگیری نفوذ پکن در این منطقه فراهم می آورد.

حتی مشاهده کنار کشیدن اقتصادی چین از جهان عرب ممکنست به منزله فرصتی برای سایر کشورهای آسیایی علاقه مند به توسعه حضور در خاورمیانه باشد.

هند هم اکنون سرگرم پیشبرد چنین طرحی است. مقامات هندی به امارات متحده عربی متمرکز شده اند که سال قبل ۶۰ میلیارد دلار تجارت با هند داشت. ژاپن و کره جنوبی که از رقیبان چین و واردکنندگان بزرگ نفت از خاورمیانه هستند، نیز ممکنست بخواهند از این وضعیت به نفع خود بهره برداری کنند.

چین همچنان برتری بزرگی نسبت به رقیبان آسیایی و غربی خود دارد. مقامات چینی سیاست خارجی خودرا بر اساس عدم مداخله در امور داخلی کشورها بنا کرده اند و از انتقاد از اقدامات سایر کشورها تا زمانی که این کشورها رونده مشابه را در قبال چین در پیش بگیرند خودداری می کنند.

مداخله های دیپلماتیک و نظامی روسیه و آمریکا در خاورمیانه هر دو کشور را قادر ساخته نفوذ بالایی در این منطقه به دست بیاورند اما این ماجرا جویی ها دشمنان زیادی برای مقامات آمریکایی و روسی تراشیده است.

بر اساس گزارش هلنیک شیپینگ نیوز، چین از طرفی دریافته که کشورهای عربی معدودی با نفوذ اقتصادی این کشور مخالفت دارند. این رویکرد در سیاست خارجی ممکنست به چین اجازه دهد تاثیر ویروس کرونا بر شراکتهایش در جهان عرب را پشت سر بگذارد.





منبع:

1399/06/01
14:20:13
5.0 / 5
1993
تگهای خبر: انرژی , برق , تجارت , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز